Analýza stejnosměrného stroje pomocí programu LabView

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Virtuální laboratoře se dělí do dvou skupin. První jsou virtuální laboratoře sloužící k simulaci. Většinou se používají k prezentačním a demonstračním účelům, k jejich použití není třeba instalovat složitý a drahý software. Další skupinou virtuálních laboratoří jsou tzv. dálkové laboratoře. Pomocí tohoto druhu laboratoří se měří skutečné systémy. Výhodou dálkového měření je, že data z měření jsou přímo ukládána do počítače a mohou být okamžitě vyhodnocována. V práci je popsán postup při návrhu a realizaci virtuálního přístroje pro dálkové měření v programu LabVIEW. LabVIEW je vývojovým grafickým prostředím zaměřeným na vývoj aplikací umožňujících měření, sbírání dat a analýzu.
The virtual laboratory is divided into two groups. The first group is comprised of a virtual laboratory for simulation. It is mostly used for presentation and demonstration purposes. It is not necessary to install complicated and expensive software for their use. The second group of the virtual laboratory is a long distance measure. Real systems are measured with the help of this laboratory. The advantage of long distance measuring is that data from the measurements are saved directly onto the personal computer and they can be immediately evaluated. In this project the procedure for creating a virtual instrument for long distance measuring is described in the LabVIEW program. LabVIEW is a graphic developmental environment, for the measuring and analysis of data.
Description
Citation
LOUN, L. Analýza stejnosměrného stroje pomocí programu LabView [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Voženílek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Josef Koláčný, CSc. (člen) doc. Dr. Ing. Hana Kuchyňková (člen) Ing. Tomáš Nepustil (člen) Ing. Jaromír Vaněk, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Vávra, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-09
Defence
Student prezentoval práci na téma analýza stejnosměrného stroje. Popsal program Labview, který byl použit k analýze stejnosměrného stroje. Uvedl výhody a nevýhody virtuálních laboratoří. Popsal vlastnosti stejnosměrného sériového motoru. V prezentaci se zaměřil na prostředí programu Labview a propojení tohoto programu s měřicí kartou. Popsal programování v tomto programu a prezentoval program, který vytvořil v rámci diplomové práce. Student odpověděl na otázky oponenta a komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 1 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO