Ionizující a neionizující záření ze zdravotního hlediska

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předložená diplomová práce pojednává o elektromagnetickém záření v celém jeho frekvenčním spektru. Rozděluje záření na ionizující a neionizující, popisuje princip jeho působení a možné zdravotní rizika při expozici. Jsou rozebrány hygienické limity, nejvyšší přípustné a referenční hodnoty neionizujícího záření. V práci má být ověřeno, zda předměty denní potřeby neohrožují na zdraví lidskou populaci a jsou v souladu s nařízením vlády č. 1/2008 Sb. o ochraně zdraví před neionizujícím zářením. Měření nízkofrekvenční části je realizováno ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem. Vysokofrekvenční část měření byla provedena ve 3 bytech. Cílem bylo zjistit jak se mění výkonová hustota při pohybu v bytě a jaký vliv mají na měření překážky (Zdivo).
This diploma thesis deals with electromagnetic radiation in its frequency spectrum. It also divides radiation into ionizing and non-ionizing. The principle of its effects and possible health problems from radiation exposure are also described. Hygienic limits – the maximum allowable and reference values of non-ionizing radiation are analysed too. The thesis should prove that the things of everyday need do not threaten the lives of human beings and are in compliance with the regulation No. 1/2008 Sb. on Health Protection Against Non-Ionizing Radiation. Measurement of low-frequency part is carried out with the cooperation of The National Institute of Public Health. Measurement of high-frequency part was carried out in 3 flats. The aim of this measurement was to find out the change of power density with the moving in a flat and the influence of the barriers (in this case walls).
Description
Citation
GOTTVALD, M. Ionizující a neionizující záření ze zdravotního hlediska [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Jaromír Kadlec, CSc. (předseda) doc. Ing. Josef Jirák, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Eva Lajtkepová, Ph.D. (člen) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen) doc. Ing. Jiří Maxa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Objasněte použití různých jednotek u vyhodnocení. V čem je přínos této diplomové práce?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO