Palivové soustavy letadel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Literatura týkající se palivových soustav obecně se vždy dělí na literaturu pojednávající o palivové soustavě draku a palivové soustavě motoru zvlášť. Jelikož se v důsledku jedná o jednu soustavu, je první část práce věnována právě těmto celkům a shromažďuje poznatky a způsoby řešení obou jmenovaných soustav v jednom dokumentu. V této první části se seznamujeme s konstrukčním řešením a činností palivových soustav, s požadavky, které na palivové soustavy klademe a s jejich údržbou a obsluhou. Druhá část práce je potom věnována převážně skutečným palivovým soustavám. Uvedený přehled ukazuje, jak nezanedbatelná je hmotnost paliva při startu letadla s plnými nádržemi. Na závěr je popsána funkce konkrétní palivové soustavy.
Special literature related to aircraft fuel systems is usually separately divided into airframe fuel systems and engine fuel systems literature. Both systems have to work together, so airframe fuel system and engine fuel systems are joined together into one in this document. First part of this thesis describes aircraft fuel systems in general terms. There are shown primary structural parts and there are mentioned important fuel systems requirements. Also there are said some basic crew and maintenance steps. Second part of the thesis is more practical oriented. There is shown how great is the impact of the fuel on maximum takeoff weight. Also there is explained work of the real aircraft fuel system.
Description
Citation
PERGL, K. Palivové soustavy letadel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Juračka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Hlinka, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Karol Fiľakovský, CSc. (člen) doc. Ing. Miloslav Petrásek, CSc. (člen) doc. Ing. Karel Třetina, CSc. (člen) Ing. Robert Popela, Ph.D. (člen) Ing. Martin Kouřil, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Kujal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-16
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO