Studie pasivního chlazení kabiny osobního automobilu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce je zaměřena na problematiku využití způsobů pasivního chlazení v kabině osobního automobilu. V teoretické části jsou popsány základní principy a mechanizmy přenosu tepla a je zde pojednáno o kvalitě prostředí v kabinách vozidel a to zejména z hlediska tepelné pohody a čistoty vzduchu. Dále je popsána problematika větrání a klimatizace kabin automobilů, posléze jsou rozebrány možné metody pasivního chlazení. Pojmem pasivní chlazení je myšleno snížení teploty interiéru vozu bez nutnosti dotace energií z autobaterie, nebo z paliva. Součástí práce jsou také numerické simulace vytipovaných metod pasivního chlazení pomocí programu THESEUS-FE 3.0. Simulace byly provedeny na modelu automobilu Volkswagen Polo, s cílem ověřit funkčnost jednotlivých metod pasivního chlazení.
The work is focused on issue of passive cooling in a cabin of a car. The basic principles and mechanisms of heat transfer are described in the theoretical part and the quality of cabin environment in terms of thermal comfort and air quality is discussed as well. Next part of the work describing the principles of ventilation and air conditioning of cabins and possible methods of passive cooling are discussed. Passive cooling means decrease of temperature of cars interior, without need of energy supply from car battery, or fuel. The last part of the work includes numerical simulation of selected methods of passive cooling using the THESEUS-FE 3.0 software. Simulations were performed on model of Volkswagen Polo car and primarily were focused on testing of functionality of various methods of passive cooling.
Description
Citation
VIŠČOR, P. Studie pasivního chlazení kabiny osobního automobilu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Eva Janotková, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Kratochvíl, CSc. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-17
Defence
prof. Pavelek Na výpočet radiační existuje norma, takže by bylo výhodnější použít normu místo střední teploty povrchů. U obrázku 8 není uvedeno, pro jaké podmínky platí. doc. Kratochvíl Jsou pro pasivní větrání automobilu vytvořeny v automobilu speciální otvory? Dr. Patočka Průtoky 30 a 60 m3/h jsou nějak řízeny, co se týče jejich změny? doc. Janotková Jak bylo provedeno zhodnocení energetické náročnosti pasivního větrání ve vztahu ke klimatizaci? S pasivním chlazením se tedy uvažuje jen v průběhu stání auta na parkovišti?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO