Dynamická fokusace v ultrazvukové tomografii

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem diplomové práce je seznámení se s problematikou dynamické fokusace v konvenčních ultrazvukových zobrazovacích systémech, modifikace metody pro průzvučnou ultrazvukovou tomografii a realizace a vyhodnocení této modifikace na simulovaných a reálných datech v přehledném grafickém rozhraní. Byla provedena modifikace dynamické fokusace pro 3D průzvučný ultrazvukový tomograf vyvinutý v Karslruhe. Potřebná simulovaná data pro fokusaci byla generována upraveným, již existujícím programem. Na těchto datech a na reálných datech byl odzkoušen a vyhodnocen vytvořený program dynamické fokusace.
The aim of the master’s thesis, is to get acquainted with the dynamic focusing in conventional ultrasound systems, to modify this method for ultrasound computer tomography and to realize and interpret this modification on simulated and real data in a transparent graphic interface. The modification of the dynamic focusing was executed for the 3D ultrasound computer tomograph developed in Karlsruhe. Simulated data, that are necessary for focusing, were generated by existing program, which was adjusted. The new created program of the dynamic focusing was tested and evaluated with those simulated and real data.
Description
Citation
KRATOCHVÍLA, J. Dynamická fokusace v ultrazvukové tomografii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (předseda) doc. RNDr. Ing. Jiří Šimurda, CSc. (místopředseda) Ing. Miroslav Dvořák, CSc. (člen) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Číp, Ph.D. (člen) MUDr. František Horálek (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Do diskuze se zapojil Ing. Jiřík, doc. Chmelař a MUDr. Horálek.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO