Kardiotachometr

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá tématem srdečního rytmu, jehož monitorování a vyhodnocení je významné pro diagnostiku srdečních dysfunkcí. První část práce je zaměřena na anatomický popis srdce a jeho činnost. Součástí je popsání elektrické aktivity srdce a metody jejího snímání. Dále je zmínka o srdečním rytmu a jeho poruchách. Jedním z hlavních cílů diplomové práce je prostudovat metody snímání tepové frekvence. Tyto metody jsou rozebrány a následně je vybrána konkrétní metoda k dalšímu řešení. Jádrem diplomové práce je navrhnout funkční kardiotachometr. Kardiotachometr odvozuje tepovou frekvenci z fonokardiografického signálu, který je akustickým projevem srdce. Realizace modelu probíhá v grafickém programovacím prostředí LabView. Navrhnutý přístroj měří aktuální a průměrnou tepovou frekvenci a je doplněn o HRV analýzu v časové oblasti.
Master’s thesis deals with theme of heartbeats. Monitoring and evaluation of heartbeat is important for diagnostician cardiac dysfunction. First part of thesis is focused on anatomical description of heart and his operation. Another part is description of electrical activity of the heart and methods of capture. There is also mention of the cardiac rhythm and its disorders. One of the principal objective of this thesis is to study methods for sensing heart rate. These methods are analyzed and then selected a particular method for further solutions. The core thesis is to design functional cardiotachometer. Cardiotachometer derives the heart rate signal from phonocardiographical signal, which is acoustic manifestation of heart. Implementation takes place in the Labview, which is graphical programming environment. Suggested the device measures the current and average heart rate and the addition of HRV analysis in time domain.
Description
Citation
ČECH, J. Kardiotachometr [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (místopředseda) Ing. Ota Gotfrýd, CSc. (člen) Ing. Martin Čížek, Ph.D. (člen) Ing. Karel Jehlička, CSc. (člen) prof. MUDr. Aleš Hep, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Student zodpověděl otázky oponenta. Otázku položil doc. Kozumplík na téma filtrace fonokardiografického signálu. Student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO