Vytvoření modulu jádra a konfigurace síťového serveru pro operační systém Linux

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Účelem mé práce je vytvořit dvě počítačová cvičení. První z nich ukazuje, jak napsat jednoduchý modul pro jádro Linuxu, následně předvádí jako ukázku vytvoření souboru v systému procfs, jehož obsah může být rozhodnut až v okamžiku jeho čtení. Druhé cvičení popisuje konfiguraci serveru pro spuštění počítače přes síť. Využívá se serveru DHCP a přenosu souborů pomocí serveru TFTP, které obstará program dnsmasq. Ukázková konfigurace zobrazí na klientské stanici nabídku, ze které je možné volit mezi jádrem Linuxu, obrazem diskety, síťovým instalátorem Linuxu, diagnostickým nástrojem Memtest, nebo hrou Grub Invaders, běžící v textovém režimu. Použitý zavaděč je pxelinux z projektu syslinux.
The goal of my work is to create two computer labs lessons. The first one is a guide in writing a simple Linux kernel module, and in making a file inside the procfs filesystem. The content of the file can be decided as late as at the moment of reading. The second lesson describes the configuration of a server which allows a computer to boot over network. DHCP server is used with a TFTP server for file transfers which are both handled by the dnsmasq program. The example configuration will display a menu on the client station. It is possible to select to boot either a Linux kernel, floppy disk image, Linux network installer, diagnostic tool Memtest, or a text mode game Grub Invaders. The chosen bootloader is pxelinux from the syslinux project.
Description
Citation
PECHO, L. Vytvoření modulu jádra a konfigurace síťového serveru pro operační systém Linux [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (předseda) Dr. Ing. Jiří Přibil (místopředseda) Ing. Zdeňka Chmelíková, Ph.D. (člen) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Krejčí, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Průša, Ph.D. (člen) Ing. Michal Polívka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-09
Defence
V práci se student zmiňuje o vytvořeném souboru Module.symvers. Proč se tento soubor vytváří? K čemu slouží? Zpětná vazba studentů na vytvořené zadání.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO