Návrh technologie výroby tělesa světlometu motocyklu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V diplomové práci je předložen návrh technologie výroby tělesa světlometu motocyklu z polymerního materiálu od firmy Bayer Apec – vysokoteplotní polykarbonát 1703. Literární studie shrnuje poznatky z technologie vstřikování termoplastů a možnosti konstrukčního řešení vstřikovacích forem, a dále z technologie pokovování plastů se zaměřením na nejvýznamnější technologii v oblasti světelné techniky vozidel. Vzhledem k předpokládané výrobní sérii 50 tis. kusů, jsou posouzeny celkem 2 varianty zaformování dané součástky. V praktické části byl vymodelován zadaný výrobek a navržena vstřikovací forma. Konstrukce byla provedena za použití software SolidWorks 2007 a využity normálie FCPK Bytow a HASCO. Pro vybranou variantu jsou provedeny technologické výpočty. Pro navrženou technologii byl vybrán vstřikovací lis Allrounder A 570 A výrobce Arburg a navržen vhodný technologický postup výroby.
The thesis is a proposal technology of the main body of motorcycle polymer material from Bayer's APEC - high temperature polycarbonate 1703. Literary study summarizes findings from a thermoplastic injection molding technology and the possibilities of structural design of injection molds, plastic plating technology from a focus on the most important technology in the field of lighting technology vehicles. Given the anticipated production run of 50 thousand. pieces are assessed a total of 2 variants of the molding parts. The practical part was modeled and specified product designed mold. Construction was done by using SolidWorks 2007 software and normalities FCPK Bytów and HASCO. For the selected option is implemented technological calculations. For the proposed technology was chosen Allrounder injection molding machine 570 A the manufacturer Arburg designed and suitable technological process of production.
Description
Citation
NOSEK, J. Návrh technologie výroby tělesa světlometu motocyklu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Radko Samek, CSc. (předseda) prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (člen) Ing. Jiří Tomášek, CSc. (člen) Ing. Jan Leimberger, CSc. (člen) doc. Ing. Bohumil Pacal, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-22
Defence
Student seznámil komisi s výsledky své diplomové práce. Student odpověděl na otázky oponenta. Otázky komise: 1. Jakým způsobem se chrání závity na tvárnici? 2. Jak zajistíte, aby při vyhazování se všechny šrouby posunovaly stejně? 3. Počítal jste uzavírací sílu? 4. Jak se konstrukčně řeší zaslepení díry pro šrouby?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO