Texturní analýza oftalmologických snímků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá vytvořením programu pro texturní analýzu snímků retinální oblasti pomocí statistické metody co-occurrence matrices jako možnou alternativu detekce poškození sítnice glaukomem. Glaukomové onemocnění bez včasné diagnostiky a následné léčby vede k slepotě. Snímky sítnice pořízené fundus kamerou jsou běžné a velmi snadno zpracovatelné. Moderní přístroje jsou schopny zachytit snímek o rozlišení 10MPix a více, což zpřesňuje výstupy analytického software. Metoda co-occurrence analýzy je jednoduchá a velmi účinná statistika. Její nevýhodou je výpočetní náročnost, jenž přichází spolu s rostoucí objektivní kvalitou snímků.
This thesis is concerned with creating of software for textural analysis of retinal images by statistic method called co-occurrence matrices as possible alternative method to detection of lesion of retina by the glaucoma diseases. The Glaucoma diseases without well-timed diagnostics and consequential treatment leads to blindness. The retinal images captured by fundus camera are common, easily processable and modern devices are able to make images of 10 Mpix resolution and bigger, what specifies outputs of analytic software. Method of co-occurrence analysis is simple and effective statistic. But computing demandingness, showing up with growing objective quality, comming up as disadvantage.
Description
Citation
KAŇKA, J. Texturní analýza oftalmologických snímků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Miloslav Steinbauer, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (člen) doc. Dr. Ing. Pavel Horský (člen) Ing. Milan Motl, Ph.D. (člen) prof. Ing. Karel Roubík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-14
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise. Autor v textu analyzuje hodnoty vytvořených matic korelačních koeficientů pro 3 typy textury (dle stupně přítomnosti žíhání, které charakterizuje VNV) a vyslovuje závěry, na jejíchž základě lze kvantifikovat zdravou a poškozenou tkáň VNV. V textu však není uvedeno, na jak velkém datovém souboru byly tyto závěry ověřeny. Jedná se pouze o jeden obraz z každé ze tří skupin textur, nebo bylo k vyhodnocení účinnosti příznaků použito většího soubor dat? Mohl by to student upřesnit?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO