Rozpoznáváni standardních PILOT-CONTROLLER řídicích povelů v hlasové podobě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Obsahem této práce je aplikace rozpoznávání řeči na ATC povely. Volba metod a přístupů k automatickému rozpoznávání ATC povelů vychází z podrobné studie letového provozu. Protože neexistuje jednoznačné řešení, zvlášť v tak obsáhlém oboru jako je rozpoznávaní řeči, je v této práci realizován rozpoznávač založený na porovnávání se vzory (DTW) a je srovnán s volně dostupným systémem HTK z University v Camridge založeném na statistických metodách využívajících skryté Markovovy modely. Míra vhodnosti obou metod je podložena praktickým testováním a vyhodnocením výsledku.
The subject of this graduation thesis is an application of speech recognition into ATC commands. The selection of methods and approaches to automatic recognition of ATC commands rises from detailed air traffic studies. By the reason that there is not any definite solution in such extensive field like speech recognition, this diploma work is focused just on speech recognizer based on comparison with templates (DTW). This recognizor is in this thesis realized and compared with freely accessible HTK system from Cambrige University based on statistic methods making use of Hidden Markov models. The usage propriety of both methods is verified by practical testing and results evaluation.
Description
Citation
KUFA, T. Rozpoznáváni standardních PILOT-CONTROLLER řídicích povelů v hlasové podobě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kybernetika, automatizace a měření
Comittee
prof. Dr. Ing. Miroslav Pokorný (předseda) prof. Ing. Pavel Václavek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Miloslav Čejka, CSc. (člen) prof. Ing. Pavel Jura, CSc. (člen) Ing. Petr Petyovský, Ph.D. (člen) Ing. Radek Štohl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-10
Defence
Student obhájil diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO