Zefektivnění výroby statoru pro LCV 20 pomocí CNC horizontální vyvrtávačky ŠKODA FCW 150.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá výrobním postupem opracování odlitku statoru ve firmě Papcel, a.s., Litovel. První část je zaměřena na popis stávajícího výrobního procesu, který je uskutečňován za použití více strojů a značného objemu manuální práce. Ve druhé části je analyzována možná změna současné technologie a popsány alternativní postupy a výrobní zařízení. Jako nejefektivnější možnost se jeví použití CNC obráběcího stroje ŠKODA FCW 150, což by zvýšilo produktivitu práce, zmenšilo podíl manuálních činností, omezilo riziko lidské chyby a tím zvýšilo kvalitu a přesnost výsledného produktu. V závěru práce jsou zhodnoceny strojní a přípravné časy pro jednotlivé výrobní a montážní operace a finanční dopady uvedené investice na hospodaření podniku.
This diploma thesis deals with a production process cast body of the stator the in the company Papcel, a.s., Litovel. The first part is focused on the description of the current production process. The production is realized with several manufacturing machines and hand machining also. The second part analyzes available changes of the current technology and describes alternative procedures and production facilities. The CNC machine-tool ŠKODA FCW 150 seems to be the most effective way of production, which could increase the labor productivity, cut the share of manual works, reduce a risk of a human error and to increase the final product quality and accuracy. The final part of the thesis evaluates the machine and preparation times for a single production, including assembly operations and financial impacts of the investments on the company costs.
Description
Citation
MEJZEŠOVÁ, M. Zefektivnění výroby statoru pro LCV 20 pomocí CNC horizontální vyvrtávačky ŠKODA FCW 150. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Chalupský, CSc., MBA (místopředseda) prof. Ing. Alexander Janáč, CSc. (člen) doc. Ing. Jindřich Špaček, CSc. (člen) doc. Dr. Ing. Miroslav Neslušan (člen) Ing. Vladimíra Bayerová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-26
Defence
Diplomantka seznámila komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděla otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1. Je možno velkou hmotnost obrobku považovat za prezentovaný nedostatek technologie? 2. Kde se v praxi využívá prezentovaná součást? 3. Patří přesnost do kvality? 4. Co je možno zařadit do oblasti hodnocení kvality obrobku? 5. Byla zvažována návratnost investice? 6. Jaká je životnost prezentovaného CNC stroje?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO