Modelování rušení pro xDSL

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce je zaměřena na problematiku modelování rušení pro technologie xDSL. Nejprve je zde zmíněno o technologiích xDSL. Těchto systémů je mnoho, a proto jsou na začátku práce stručně popsány. Další část se zabývá základními parametry metalických kabelových vedení, zejména primárními a sekundárními parametry. V praxi se používají stále širší kmitočtová spektra pro dosažení vyšších přenosových rychlostí. Při přenosu signálů s vyšším kmitočtem se ovšem projevuje větší útlum vedení. Aby bylo možné určit přenosové vlastnosti vedení při použití určitého systému, používají se matematické modely vedení, a proto se další část zaměřuje právě na tuto problematiku. V další části je srovnání těchto modelů z hlediska modelování modulových a fázových charakteristik. Hlavním cílem práce je popis jevů, které ovlivňují výkonnost xDSL přenosových systémů. Podrobně jsou popsány přeslech na blízkém konci NEXT, přeslech na vzdáleném konci FEXT a adaptivní bílý šum AWGN, což jsou rušící vlivy působící uvnitř kabelu. Další část je zaměřena na vnější rušící vlivy - vysokofrekvenční rušení RFI a impulzní rušení. Dalším cílem je návrh pracoviště, na kterém je možné testovat spektrální vlastnosti a výkonnost přenosových systémů xDSL. Práce je také zaměřená na popis vytvořené GUI aplikace, která slouží pro výběr i vlastní zadávání výsledného rušení. V závěru je popsána realizace měření a jsou zobrazeny naměřené průběhy, které byly zaznamenány na ADSL testeru a osciloskopu.
This work is focused on the subject of the interference modelling for xDSL technologies. First, the xDSL technologies are explained. Following is the presentation and description of the different kinds of the xDSL technologies. The next part deals with the basic parameters of metallic cable lines – especially the primary and secondary parameters. Nowadays wider bandwidths are used for the achievement of higher data transmission rates. During a higher frequency signal transmission a more intensive line attenuation appears. To identify the transfer characteristics of the lines while using an xDSL system, mathematic models of transmission lines are applied. That is why these mathematic models are dealt with in the next chapter. At the end of this section the mathematic models are compared using the modular and phase characteristics. The main aim of the work is to describe the different impacts which influence the efficiency of the xDSL systems. First, the causes interfering from the inside of the cable are deeply explained: Near End Crosstalk (NEXT), Far End Crosstalk (FEXT), Additive White Gaussian Noise (AWGN). Following is the explanation of the external interfering impacts: Radio Frequency Interference (RFI) and Impulse Noise. The next goal of this thesis is a design of a workstation for the tests of spectral features and the efficiency of the xDSL systems. The work also presents a designed GUI application and its description. The GUI application is an instrument for the choice or data entry of the final interference. The last chapter describes a realization of a measurement and shows the measured characteristics which were recorded on the ADSL tester and oscilloscope.
Description
Citation
ČERMÁK, J. Modelování rušení pro xDSL [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vladimír Kapoun, CSc. (předseda) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Radek Zezula, Ph.D. (člen) Ing. Petra Lambertová (člen) Ing. Michal Kohoutek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-11
Defence
Bylo by možné zajistit ovládání funkčního generátoru Tektronix přímo z navržené aplikace?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO