Využití neuronové sítě při identifikaci znaku v obraze

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce pojednává o využití neuronové sítě při identifikaci písmen abecedy a číslic 0 - 9. V první části je teoreticky rozebrána podstata neuronových sítí a konkrétněji rozebrán princip metody učení vícevrstvé sítě se zpětným šířením chyby (jinak taky Backpropagation). Dále je zde rozebrána základní problematika zpracování obrazu a odolnost sítě proti zatížení vstupního obrazu šumem a degradaci kompresí JPEG. Druhá část je směřována k praktické realizaci dopředné vícevrstvé sítě rozenávající binární obrazy písmen abecedy a číslic 0 - 9, která byla vypracována v prostředí Matlab a Simulink. Další a poslední část je věnována praktické realizaci dopředné vícevrstvé sítě rozpoznávající šedotónové obrazce znaků písmen abecedy a číslic 0 - 9, která byla opět vypracována v prostředí Matlab a Simulink.
This thesis is about using neural networks in recognition of letters A to Z and numbers 0 to 9. In the first part is theoretically described substance of neural networks and concretically described principle the method of learning multiple-layer network with backward spreaded error(a.ka Backpropagation). Basic problematic of processing the picture and resilence of network against degradation picture by a noise and compression JPEG is also described here. Second part is directed to practical realization of feed foward multiple-layer network with recognition the binary patterns of alphabetical letters and numbers 0 to 9, which was created in Matlab and Simulink environment. Next and final part is about practical realization of feed foward network with recognition the grayscale patterns of alphabetical letters and numbers 0 to 9, which was also created in Matlab and Simulink environment.
Description
Citation
PAVLÍK, D. Využití neuronové sítě při identifikaci znaku v obraze [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vladimír Kapoun, CSc. (předseda) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Radek Zezula, Ph.D. (člen) Ing. Petra Lambertová (člen) Ing. Michal Kohoutek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-11
Defence
Obstála by metoda při vkládání ručně psaného písma? Je vaše metoda spolehlivá i pro transformace jako posun, otočení, změna měřítka?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO