Paměťové materiály

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V současné době je věnována velká pozornost materiálům s paměťovým efektem a především intermetalické sloučenině NiTi. Tato slitina je velmi stabilní a korozně odolná. Její výroba je však velmi obtížná z důvodu velké reaktivity titanu. Paměťový jev v tomto materiálu je závislý na mnoha faktorech, například je citlivý na přesné dodržení složení slitiny a na způsob tepelného zpracování. V této práci je popsán a vysvětlen paměťový efekt a to jak jednocestný, tak i dvoucestný. Je také věnována pozornost dalšímu jevu souvisejícímu s martenzitickou transformací – superelasticitě. V samostatné kapitole jsou uvedeny aplikace těchto materiálů v praxi.
Currently, shape memory materials are very popular, especially intermetallic compounds NiTi. This alloy is very stable and corrosion resistant, but its production is very difficult because of the high reactivity of titanium. Shape memory effect in this material is dependent on many parameters, such as chemical composition or heat treatment. This bachelor’s thesis explains one-way and two-way memory effect. Another one phenomenon associated with the martensitic transformation, superelasticity, is mentioned, too. The applications of these materials are described in separate chapter of this bachelor’s thesis.
Description
Citation
JOSIEK, R. Paměťové materiály [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Bohumil Pacal, CSc. (předseda) prof. Ing. Karel Stránský, DrSc. (místopředseda) prof. Ing. Stanislav Věchet, CSc. (člen) prof. Ing. Martin Trunec, Dr. (člen) doc. Ing. Libor Pantělejev, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Karel Obrtlík, CSc. (člen) Ing. Hynek Hadraba, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-15
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO