Výpočet a dimenzování konstrukce přechodového vedení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce je vytvoření metodiky a systému, který zastřešuje návrhové výpočty a následnou konstrukci přechodového vedení tak, aby byly efektivně využity již vstoupené a použité hodnoty a bylo dosaženo optimálních parametrů. Uvedená metodika je aplikována na přechodové vedení, které je součástí vzduchového vedení mezi filtrem a plynovou turbínou. Přechodové vedení je charakteru velký montovaný díl z velkých svařenců. Celá práce je řešena v systému NX 5. Základem je řídící model (master model), který je zdrojem pro výpočtový a konstrukční model. Výsledkem je materiálově hmotnostní optimalizace, která slouží jako podklad pro konstrukci. Cílem práce není vytvoření dokonalého speciálního výpočtu, ale jde především o vytvoření metodiky, kterou zvládne běžný konstruktér, a která podpoří jeho konstrukční práci se základními znalostmi výpočtové problematiky.
The goal of this thesis is to create a methodic and a system, which would involve customized computing and consequent design of the transition duct using input and applied data effectively and would achieve optimized set of parameters. The methodic described in the thesis is applied on transition duct within air main ducting between the filter and gas turbine. Transition duct is a huge mounted assembly consisting of welded parts. NX 5 application was chosen as system environment of the thesis. Master model is a root for both design model and computing model. Weight and material optimization is a desired result which will serve as basis for designing. It is not the goal of this thesis to create one perfect computation model BUT to create a methodic, which would be manageable by any designer equipped by basic knowledge of engineering.
Description
Citation
HAVLÍČEK, T. Výpočet a dimenzování konstrukce přechodového vedení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Aplikovaná mechanika
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Marián Dzimko, CSc. (člen) doc. Ing. Ludvík Prášil, CSc. (člen) Ing. Jan Čermák, Ph.D., MBA (člen) Ing. Antonín Doušek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Maňas, Ph.D. (člen) doc. Ing. Luboš Náhlík, Ph.D. (člen) Ing. Martin Anderle (člen) Ing. Aleš Dočkal, Ph.D. (člen) Ing. Oldřich Veselý (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO