Softwarová podpora výuky kryptografie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této diplomové práce bylo prostudování, výběr a popis technik vhodných pro názornou počítačovou výuku kryptografie. Pro tyto zvolené techniky měla být nalezena pedagogicky vhodná prezentace jejich principu a použití. Dalším z~cílů bylo vytvoření jednotného webového rozhraní a modulární řešení softwaru pro podporu výuky, specializovaného na kryptografické výpočty. Vhodnost technik byla hodnocena na základě v nich používaných výpočetních postupů a také na základě míry, do jaké je možné danou techniku názorně prezentovat. Byl navržen a implementován software usnadňující výpočty používány v symetrické i asymetrické kryptografii. Jeho součástí je webové rozhraní a jedna jeho část je také zaměřena na steganografické techniky. Na straně druhé se nepovedlo nalézt vhodnou pedagogickou metodu propojující tento software s teoretickými poznatky z daného oboru.
The main aim of this thesis was to study, choose and decribe techniques eligible for cryptography education. A pedagogically appropriate presentation for the selected techniques' principles was to be chosen. Another goal was to create an integrated modular web interface containing a calculator focused on cryptographic operations. The eligibility of techniques was assessed accordingly to the computing processes implied by these techniques and also accordingly to the ability of being presented in an illustrative way. A program simplifying calculations used in symetric and asymetric cryptography was designed and implemented. It disposes of a web interface and one of its parts is focused on steganographic techniques. On the other hand, any pedagogically appropriate presentation interconnecting this program with theoretical findings from this field was not found.
Description
Citation
STANČÍK, P. Softwarová podpora výuky kryptografie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Hrad, Ph.D. (člen) doc. Ing. Rastislav Róka, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Filip Janovič (člen)
Date of acceptance
2008-06-11
Defence
Nedalo by se pro vytvoření PNP (pseudonáhodné posloupnost) využít aktuální čas, samozřejmě použitý v kombinaci s dalšími operacemi? Student vhodně odpověděl na všechny kladené dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO