Aplikace neuronových sítí v telekomunikacích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce obsahuje popis současných směrovacích protokolů a směrovačů, základní principy umělých neuronových sítí a jejich interpretace v souvislosti s využitím při směrování v datových a telekomunikačních sítích. V této práci jsem se zaměřil převážně na neuronové sítě využívající energetické funkce pro výpočet jednotlivých relaxačních stavů a jejich využití při směrování. Pro testování a zjišťování vhodných parametrů jednotlivých funkcí, jsem vytvořil aplikaci, která vypočítává nejkratší cestu a dokáže měnit jednotlivé parametry daných funkcí pro nalezení nejlepšího výsledku stabilního stavu neuronové sítě v porovnání s algoritmy dnes běžně používanými pro vyhledávání nejkratších spojů v datových sítích.
This Master’s Thesis consists of description of current routing protocols and routers, basic principles of neural networks and their interpretation in connection with the use for routing in data networks and telecommunications networks. In the thesis I focused on neural networks, which use energetic functions to find solution stabled states and their use for data routing. I produced the application software to test and find suitable variables for each function. This application counts the shortest path and is able to change variables to reach the best solution of stabled state of neural network. These solutions are compared with other functions that are usually used in nowadays systems for data network routing.
Description
Citation
ŠULÁK, M. Aplikace neuronových sítí v telekomunikacích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) Ing. Zdeňka Chmelíková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Krejčí, Ph.D. (člen) Ing. Radomír Svoboda, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Martin Minarčík, Ph.D. (člen) Ing. Jan Kacálek (člen) Ing. Pavel Bezpalec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-11
Defence
Bylo by možné a dostačující natrénovat Hopfieldovu neuronovou síť použitou v síťovém směrovači tak, aby nehledala celý průběh nejkratší cesty, ale pouze označení portu, který vede na další síťový prvek ležící v nekratší cestě?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO