Simulace biometrických zabezpečovacích systémů pracující na základě rozpoznávání tváře

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Zadáním této práce je navrhnout v prostředí Matlab-Simulink systém pro rozpoznávání tváře určitého člověka z množiny (databáze) tváří všech uživatelů systému. V rámci práce jsou popsány jak algoritmy používané pro detekci tváře, tak pro rozpoznávání tváře. U algoritmů používaných pro detekci tváře jsou popsány a implementovány především příznakově orientované metody, konkrétně metoda založená na hledání barevné oblasti odpovídající barvě kůže, tzv. barevná segmentace. Další metodou je metoda porovnávání šablon. Tato metoda je rovněž použitelná i pro rozpoznávání tváře, což je v této práci ověřeno. Posledním zde popsaným algoritmem pro rozpoznávání lidské tváře je PCA (analýza hlavních komponent). V závěru práce jsou zhodnoceny dosažené výsledky a to hlavně u metody PCA, která se pro úkol rozpoznávání tváře jeví jako nejlepší.
The aim of this work is to realize a system in the Matlab-Simulink environment, which will be able to detect and recognize the human face from the input image. The created model will actually simulate the biometric security systems working on the principle of face recognition. The work is divided into two parts. In the first part, several methods for face detection from image are described. We focused on the symptomatic oriented and color segmentation methods. The pattern matching method is also described and implemented; the advantage ofthe pattern matching that it can be used either for face detection or face recognition. The second part of this work contains a description of the face recognition. Where PCA (Principal Component Analysis) are used for this task, this part of the work also includes experimental results of tests performed on our methods.
Description
Citation
DUBSKÝ, M. Simulace biometrických zabezpečovacích systémů pracující na základě rozpoznávání tváře [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
Ing. Robert Vích, DrSc. (předseda) prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Otto Dostál, CSc. (člen) Ing. Karel Kopecký (člen) Ing. Michal Soumar (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Kovář, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vlach, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
otázky oponenta: Doložte, za jakých podmínek je u metody PCA každý z n-rozměrných vektorů pouze a jen jediným transformovaným vyjádřením odpovídajícího obrazu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO