Podpora kvality služeb v koncových aplikacích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tématem této diplomové práce je zajištění kvality služeb na aplikační a linkové vrstvě OSI modelu. V úvodu jsou diskutovány obecné parametry zajištění kvality služeb na síťové vrstvě a základní druhy technologií, což je zde použito jako prostředek pro zavedení pojmů spojených s tématikou zajištění kvality služeb obecně. Tento úvod do tématiky je následován úvodem do technologie Ethernet, která je základem praktické části této diplomové práce. V rámci této části je také obsažen rozbor zajištění kvality služeb v rámci technologie Ethernet a to IEEE 802.1Q/p. Tento rozbor je následován strukturovaným popisem funkce a ovládání parametrů kvality služeb linkové vrstvy a to pomocí systémového nástroje ve Windows XP. Dále je zde zahrnut popis struktury ovladačů linkové vrstvy Windows XP a možnosti jejich modifikace systémovým nástrojem tcmon. Na konci teoretické části je obsažen text zabývající se zajištěním kvality služeb v bezdrátových sítích a to především technologie 802.11e. V první oblasti praktické části je obsažen popis návrhu topologie určené k aplikaci zajištění kvality služeb, což je dále rozvinuto ve fundovaný rozbor jednotlivých aplikací použitých při vytváření modelu sítě. Poslední segment tohoto textu je věnován diskuzi výsledků celé aplikace kvality služeb a to jak v grafickém vyjádření tak i v uceleném popisném bloku se zaměřením na dosaženou kvalitu VoIP přenosu.
The topic of this diploma thesis has been chosen for a discussion and implementation of quality of service on the application and link layer of the OSI model. At the beginning of this thesis the general parameters and basic technologies of the OSI model network layer has been explained. This part was chosen as a resource for explanation of the basic parameters in the quality of services. Basic part is followed by the introduction to the Ethernet technology, which became as a ground for the real model in this diploma thesis. As a part of this section has been written a block which contains a analysis of quality of services in the Ethernet, which means the implementation of IEEE 802.1Q/p. This analysis is followed by structured descrition of the controlling and functionality of quality of services parameters on the link layer with the system tool in the Windows XP, description of Win XP link layer drivers and its modification with system tool tcmon. The end of the theoretical part is represented by introduction to the implementation of quality of service in the wireless networks especially the 802.11e standard. At the beginning of the practical part is specified the description of the topology design which is dedicated to the quality of services implementation. This section is developed to well-founded analysis of applications which were used during topology creating. The last segment of this thesis is dedicated to evolving the practical informations which were obtained during the measurement.
Description
Citation
ZELINKA, J. Podpora kvality služeb v koncových aplikacích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (místopředseda) Ing. Václav Křepelka, Ph.D. (člen) Ing. Zoltán Nagy, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karol Molnár, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) Ing. Radoslav Vargic, Ph.D. (člen) Ing. Jan Malý (člen)
Date of acceptance
2008-06-11
Defence
Popište uvedený graf chybovosti bez QoS a s aplikací QoS. Jaký typ multicast serveru jste použil?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO