Modulátor QAM

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Náplní práce je zvážit možné způsoby realizací vícestavových modulátorů pro vytvoření laboratorního přípravku. Přípravek bude názorně ukazovat signály, které se podílí na vytváření modulací QAM. Návrh přípravku v práci obsahuje teoretický návrh schématu i samotné vyhotovení funkčního prototypu. Začátkem práce je teoretické seznámení s vícestavovými signály a vícestavovými modulacemi. Podle teorie vytváření kvadraturně amplitudové modulace je stanoven jednoduchý blokový diagram přípravku. Pro každý blok jsou dále navrženy jednotlivá schémata, která jsou pak výsledně součástí celkového schématu. Ze schématu dále vychází návrh desky plošných spojů a návrh konstrukčních prvků přípravku. Další část je věnována programovému vybavení pro použitý mikroprocesor, který zajišťuje celou funkci přípravku. Posledním bodem je provedené měření, které ověřuje funkce laboratorního přípravku a správně nastavené konstelační diagramy kodéru.
The thesis focuses on consideration of possible ways how to realize multi-state modulators for a laboratory instrument. This instrument will illustrate signals, which partake on generation QAM modulation. The design of the laboratory instrument includes theoretic schemata and the execution of a prototype. There are theoretical facts of multi-state signals and multi-state modulations in this thesis. A simple block diagram of the laboratory instrument is made by the theory of creating quadrature amplitude modulation. For each block there are made several schemata, which are compiled to the global scheme. A printed circuit board and the structure items are made by the aid of the global scheme. The next part is devoted to a software facility for a used microprocessor, which ensures the whole function of the laboratory instrument. The final section deals with measuring, which checks the function of the modulator and the right setting coder’s constellation diagrams.
Description
Citation
DUFFEK, L. Modulátor QAM [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Hrad, Ph.D. (člen) doc. Ing. Rastislav Róka, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Filip Janovič (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Proč se neřeší větší část modulátoru digitálně a D/A převodník není např. až na výstupu modulátoru za sumátorem? Jakým způsobem se u fázových modulátorů řeší zamezení skokových změn počáteční fáze modulovaného signálu o 180 stupňů? Student správně odpověděl na položené dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO