Propojení knihovny pro zpracování obrazu s jazykem Lua

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předmětem této diplomové práce je seznámení se s knihovnou OpenCV a s jejím přemostěním do skriptovacího jazyka Lua. Prvá část práce popisuje kurz počítačového vidění MPOV a základní matematické aparáty používané v tomto kurzu. Dále následuje popis knihovny OpenCV a její využití ve výše zmíněném kurzu. Třetí část se věnuje stručnému popisu programovacího skriptovacího jazyka Lua. Praktická část se zabývá přemostěním knihovny OpenCV do jazyka Lua pomocí Lua C API, vývoji podpůrných programů pro snazší kompilaci a distribuci binárních souborů. Program CMake byl použit jako multiplatformní generátor kompilačních projektů nutných pro různá vývojová prostředí a framework NSIS pro tvorbu instalátoru pro platformu MS Windows. Součástí práce je také generátor dokumentace implementovaný v Lua. V poslední části práce se věnuji testování knihovny LuaCV v praxi a následné analýze kritických připomínek ze strany studentů.
The thesis deals with OpenCV library and its implementation into scripting language Lua. The first part of the thesis concentrates on description of the course Computer vision MPOV and description of mathematical basics needed for further understandings. The second part describes OpenCV library and its potential usage in the MPOV. Next chapter examines the programming scripting language Lua. The description of the implementation of binding the OpenCV library to Lua language along with its overall functionality is included in the practical part of the thesis. The use of LuaCV is more comfortable thanks to Open Source projects for cross-platform compilation and distribution. Part of the thesis is also generator of Latex documentation for LuaCV binding. The last chapter deals with testing LuaCV in course MPOV and analysis of criticism from students.
Description
Citation
PRYMUS, J. Propojení knihovny pro zpracování obrazu s jazykem Lua [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kybernetika, automatizace a měření
Comittee
Doc. Ing. Eduard Janeček, CSc. (předseda) prof. Ing. Petr Pivoňka, CSc. (místopředseda) Ing. Miloslav Čejka, CSc. (člen) Ing. Karel Horák, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Macho, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
Proč jste neprovedl porovnání výkonu Vaší implementace v Lua s jinými interpretovanými jazyky než je Python? V čem vidíte výhody použití jakzyka Lua wrapperu pro OpenCv ve výuce oproti využití prostředí MatLab? Student obhájil diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO