Pyrethroidy v abiotických a biotických složkách životního prostředí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Syntetické pyrethroidy tvoří hlavní skupinu syntetických organických insekticidů, které se aplikují nejen v zemědělství, ale také v domácnostech či zdravotnických zařízeních. Syntetické pyrethroidy zaujímají asi 30% insekticidů na světovém trhu, čímž postupně nahrazují chemikálie aplikované pro hubení hmyzích škůdců, jakými jsou např. organochlorové a organofosfátové insekticidy. Pyrethroidy jsou umělou obdobou přírodních pyrethrinů. V porovnání s těmito látkám disponují pyretroidy větší fotostabilitou, rezistencí vůči degradaci a lepší insekticidní aktivitou. Pyrethroidy jsou označovány jako silné neurotoxikanty, které působí na funkci nervové membrány tím, že interagují se sodíkovými kanálky. Pyrethroidy se vyskytují v abiotických i biotických složkách životního prostředí. Tato práce je zaměřena na stanovení těchto látek ve vzorcích vody pomocí metody GC-ECD, neboť ve své struktuře obsahují atomy dusíku a halogenů.
Synthetic pyrethroids form the main class of synthetic organic insecticides, which are applied in agriculture, household, and public health. Synthetic pyrethroids account form more than 30% of insecticide use worldwide, thereby they gradual replace chemicals of insect pest control as organochlorine and organophosphate insecticides. Pyrethroids are synthetic derivates of natural pyrethrins. In comparison with natural pyrethrins have pyrethroids greater photostability, greater resistence to degradation and greater insecticidal activity. Pyrethroids are labeled as potent neurotoxicants, which interact with sodium channels. Pyrethroids occur in abiotic and biotic environmental matrices. In this study we focused on the determination of this compounds in environmental water samples by GC-ECD, because of the pyrethroids contain atoms of nitrogen and halogens in their structure.
Description
Citation
KOCIÁNOVÁ, V. Pyrethroidy v abiotických a biotických složkách životního prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc. (předseda) prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Zdeněk Friedl, CSc. (člen) doc. RNDr. Josef Novosad, CSc. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-22
Defence
Studentka prezentovala výsledky své bakalářské práce. Komise vyslechla posudky vedoucího a oponenta, poté se studentka vyjádřila k připomínkám, dotazům a po diskuzi následovalo hodnocení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO