2018

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 31
  • Item
    Rodinná tradice
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, ) Šmerdová, Veronika; Tobola, Ondřej; Coufal, Petr
    Hlavním cílem této bakalářské práce bylo navázání na rodinnou tradici, která je zaměřena na tvorbu nábytku. Hlavním tématem se stal Toaletní stolek se sedačkou, který navrhla Petronila Šmerdová v roce 1990. Konečným úkolem se stalo vytvoření nového toaletního stolku, který je inspirovaný předchozím dílem. Součástí práce bude i historická dokumentace. Tento kus nábytku jsem si vybrala z důvodu jeho originálního, intimního vzhledu a jeho designu, který je čistý a jednoduchý. Zároveň mi její práce byla vždy velmi blízka díky jejímu citlivému přístupu k materiálům, barvám a kompozicím. Tento kus nábytku byl oceněn a vystavován, dále byl v roce 1992 zapsán na Federální úřad pro vynálezy. Její toaletní stolek je charakteristický kruhovým půdorysem, odkladní plocha je také kruhová a opatřena zásuvkou a kruhovým zrcadlem. Pracovní plocha a podstava je spojena půlkruhovými segmenty se zásuvkami. Sedačka je charakteristická také kruhovým půdorysem a má výrazně zesílený sedák. Hlavním důvodem pro zapsání práce na Federální úřad pro vynálezy bylo tvarové zpracování s výraznými detaily.
  • Item
    Dědeček
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, ) Auerová, Veronika; Gabriel, Michal; Sobotka, Jiří
    Ve své bakalářské práci zpodobňuji svého dědu, prostřednictvím sochy v životní velikosti. Hlavní důraz kladu na povrchové zpracování sochy, kdy za pomocí fotografií imituji proces texturování, který obvykle probíhá ve virtuálním prostředí. Já ho však dosahuji ručně tím, že pořízené fotografie sama stříhám a lepím. Výsledná socha tak působí velmi živě, až naturalisticky.
  • Item
    Masná tapeta
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, ) Elznic, Zita; Rathouský, Luděk; Koťátková,, Eva
    V této bakalářské práci se zaobírám tématem masa a jeho hodnoty. Zaměřuji se konkretne na masné produkty a masné odpady, ktere ze zvirat jejich prumyslovym zpracovanim vznikaji. Forma této prace je vytvoreni a instalace plasticke tapety pomoci voskových odlitku jednotlivých částí zvirete.
  • Item
    NEO (nepojmenovatelný ekologicko-umělecký objekt/y)
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, ) Molišová, Kateřina; Klodová, Lenka; Lungová, Barbora
    Bakalářská práce Koule/Planeta je založena na recyklaci v přírodě nalezeného odpadu na umělecký objekt. Planeta vychází z potřeby podílet se na uvedení krajiny do původního stavu a zároveň reagovat na přístup lidstva k odpadu a jeho vlivu na přírodu. Nalezený odpad svazuji a tvaruji do podoby planety, jež je odrazem a souputníkem Země, přehlcené lidmi vyprodukovaným odpadem. celý proces vzniku zaznamenávám na video, které je součástí instalace.
  • Item
    Emo Počasí
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, ) Drštičková, Hana; Sterec, Pavel; Šlesingerová,, Eva
    Práce vznikla provázáním dvou tématických okruhů, duševního zdraví a atmosférických jevů, respektive počasí. Umělecky zkoumám především formy odcizení (alienace) a emocionální otupělosti, na něž myšlenkově navazuji tematizací izolace člověka od vnějšího prostředí a projevů lokálního počasí. Dotýkám se témat současných reprezentací počasí, například obrazů z meteorologických satelitů a v neposlední řadě se též zamýšlím nad faktem klimatické krize. Práce má formu videa dlouhého 100 minut, souboru 21 maleb anilinovými barvami na papíře, zvukové stopy pouštěné ve smyčce a doplňující literatury, textů a skic, dostupných k nahlédnutí.