Rehabilitace prostoru bývalých Jaselských kasáren v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
V dněšní době vznikají dvě hlavní typologie bydlení, bytové domy a rodinné domy. Bytové domy vznikají v centru města a na jeho okrajích, jsou to většinou vícepodlažní objekty s centrální vertikální komunikací. Rodinné domy se budují na zelené louce mimo město. Obě typologie mají své výhody i nevýhody. Důležitými faktory ovlivňující rozhodování o vhodném typu bydlení jsou finance, dostupnost práce a služeb, zeleň v okolí, zahrada, potřeba individuální automobilové dopravy, bezpečnost pro děti, … atp. Výstavba rodinných domů mimo město doprovází rozšířený problém, a to urban sprawl. Krajina je zničena na úkor mnohdy nefungující neurbánní satelitní zástavbě. Při tom ve městech, obzvláště v Brně, se nachází mnoho brownfieldů dřívějších průmyslových areálů a nespočet proluk po zbouraných objektech. Projekt řeší tuto problematiku syntézou těchto dvou typologií bydlení. Vyzdvihá jejich výhody a spojuje do fungujícího vzorce.
Nowadays we are building 2 main typologies of dwelling, residential appartment buildings and family houses. The residential appartment buildings are mostly established in the city center whereas family houses on the green field outside the town. Both typologies have both advantages and disadvantages. The important factors influencing decisions whether to choose the family house or the appartment living are e.g. finance, distance from working place and facilities, greenery in the surrounding, need of the individual vehicular traffic, safety for childrens, etc. Building of family housing is accompanied by the globe problem which is urban sprawl. Landscape is being destroyed at the expense of disfunctional unurban satelite developments. The project is focused on a solution for this problem by combining these two different typologies, picking the advantages and putting them together into the functional formula.
Description
Citation
MAI LAN, C. Rehabilitace prostoru bývalých Jaselských kasáren v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing.arch. Josef Kiszka (předseda) Ing. arch. Miloš Klement (člen) Ing. arch. David Mikulášek (člen) Ing. arch. Petr Todorov (člen) prof. Ing. Jiří Vaverka, DrSc. (člen)
Date of acceptance
2012-05-28
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO