Inteligentní systém pro dálkový sběr dat

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská se zabývá technologií PLC. V teoretické části je popsán princip funkčnosti technologie, její výhody a nevýhody. V experimentální části této práce byla navržena metodika testování point-to-point s BPL modemy a pro koncentrátor s elektroměry. Dále byla realizována rozsáhlá sada měření dle metodiky point-to-point pro tolopogie bez a s opakovačem v laboratoři. Testoval se vliv opakovače na přenosové parametry dle doporučení RFC 2544, RFC 6349 a dle metodiky TCP Throughput, za pomocí testerů Net Blazer a nástroje iPerf. V výsledků vyplývá, že topologie s opakovačem snižuje propustnost o 50 % a zvyšuje obousměrné zpoždění (RTT) více než dvojnásobně v porovnání s topologií bez opakovače. V poslední části byla navržena laboratorní úloha se Smart Meteringovým systémem a BPL modemy.
The thesis deals with a PLC technology. In the theoretical part a principle of PLC functionality and its advantages and disadvantages were described. In the experimental part methodology of point-to-point testing with BPL modems was designed. In addition extensive measurement according to point-to-point methodology for topology with and without repeater in laboratory was realized. Impact of repeater on transmission parameters was tested according to RCF 2544, RFC 6349 recommendation and according to methodology of TCP Throughput with the aid of Net Blazer testers and iPerf tool. The results shows that topology with repeater decreases throughput approximately 50 % and increases Round trip time (RTT) more than twice compared to topology without repeater. In the last part a laboratory task with Smart Metering system and BPL modems was designed.
Description
Citation
GREGOR, F. Inteligentní systém pro dálkový sběr dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen) Ing. Ľuboš Nagy, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky oponenta: Jaký typ oddělovacího transformátoru byl použit? Demonstrujte fotografií. Z jakého důvodu byla zvolena poloviční hodnota pro datový tok u měření s opakovačem (10 Mb/s v kapitole 5.1.3) oproti měření bez opakovače (20 Mb/s v kapitole 5.1.2). Stejný dotaz pro kapitolu 5.2.2 a 5.2.3, kde byly použity rychlosti 10 a 8 Mb/s. Otázky komise: Včem spočívá inteligence vašeho systému? Proč se používají systémy využívající OFDM? Jak funguje opakovač ve vaší práci?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO