Generátor datového provozu pro průmyslové protokoly

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá generováním datového provozu průmyslových SCADA protokolů a jejich implementaci do nástroje JMeter. Tento nástroj je možno rozšiřovat pomocí modulů. V teoretické části jsou popsány tři protokoly DNP3, IEC61850 a IEC60870-5. Praktická část je věnována návrhu a implementaci modulu pro DNP3 protokol a částečně popsán postup návrhu u IEC61850 protokolu. Modul DNP3 byl funkčně otestován. Také je tu zmíněn pokus o získání knihovny protokolu TASE.2.
This bachelor thesis deals with generating data traffic of industrial SCADA protocols and their implementation into JMeter tool. This tool can be expanded with plugins. Three protocols DNP3, IEC61850 and IEC60870-5 are described in the theoretical part. The practical part is devoted to the design and implementation of the DNP3 protocol module and partly to the design of the IEC61850 protocol. The DNP3 module has been functionally tested. There is also an attempt to obtain the TASE.2 library.
Description
Citation
ŠNAJDR, V. Generátor datového provozu pro průmyslové protokoly [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Petr Číka, Ph.D. (předseda) Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Josef Brychta (člen) Ing. Kryštof Zeman, Ph.D. (člen) JUDr. Matěj Myška, Ph.D. (člen) Ing. Ľubomír Mráz (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta: Jaké možnosti má uživatel při nastavení datové části u protokolu DNP3? Je možné přímo nastavit/měnit typy generovaných zpráv nebo zasílané kódy funkcí? Dle standardu protokol DNP3 komunikuje modelem Master-Slave/Outstation. Proč je v praktické části práce pro popis realizované komunikace použit model Klient-Server?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO