Autentizace pomocí prvků RFID

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá problematikou RFID prvků autentizačních systémů využívající prvky RFID a čipové karty. Jsou popsány základní rozdíly mezi aktivními a pasivními RFID prvky. Jsou popsány základní útoky, jakými se dá ohrozit komunikace mezi čtečkou a RFID zařízením v bezdrátovém prostředí. V práci je zahrnuto měření jednotlivých pasivních RFID tagů. Výsledky měření jsou zaznamenány pomocí tabulek a grafů. Hlavní cíl práce se zaměřuje na realizaci autentizačního protokolu, který je určen pro procesorové karty. Díky procesoru zde můžou být nasazeny protokoly využívající kryptografii, kde je vyžadován určitý výpočetní výkon. S využitím procesoru je možné zajistit bezpečný přenos dat a autentizaci. Práce popisuje 2 návrhy protokolů, které byly modifikovány pro BasicCard prostředí. V prvním schématu je představena autentizace klienta vůči terminálu, využívající zabezpečený přenos dat pomocí AES 256 bit a ověřovatel je strana terminálu. Ve druhém schématu je strana karty jako ověřovatel, kde karta generuje takové údaje, aby mohla ověřit, že druhá strana je schopná se autentizovat.
The bachaleror thesis deals with issue of RFID elements and authentication systems used by elements of RFID and chip cards. The basic differences between active and passive RIFD tags are decsribed. The thesis describes basic attacks which can threat communication between reader and RFID device in wireless comunication. In the thessis is included measuring of passive RFID tags. Results of the measurement are presented by tables and graphs. Main goal of this thesis aims at the implementation of the authentication protocol which is mainly for processor cards. Because of the processor we can use cryptography where is neccessary computing power. We can ensure secure data transfer and authentication. The thesis describes 2 schemes of one authentication protocol, which were modificated for BasicCard Enviroment. In the first scheme client(card) authenticate to the terminal using secure AES 256 bit data transfer and verifier is the terminal side. Data which needs to be exchanged is secured by AES 256 bit. In the second scheme the card side is a verifier and the card generates such data to verify that the other party is able to authenticate.
Description
Citation
KLEČKA, J. Autentizace pomocí prvků RFID [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lukáš Malina, Ph.D. (místopředseda) Ing. David Smékal (člen) Ing. Petr Ilgner (člen) JUDr. Mgr. Jakub Harašta, Ph.D. (člen) Ing. Martin Plšek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta: - Definujte pojmy autentizace, identifikace a autorizace. Jaký je mezi nimi rozdíl? Uveďte příklad. - Proč jste neimplementoval terminálovou aplikaci tak, aby bylo možné komunikovat s více kartami současně, např. v jazyce Java, Python či C? - Jaké jsou vlastnosti navrženého a implementovaného protokolu a kde je možné jej prakticky použít?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO