Experimentální mechanicko-elektrický strunný hudební nástroj

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce je návrh a konstrukce prototypu experimentálního mechanicko-elektrického strunného hudebního nástroje neobvyklé konstrukce a dosahujícího mnoha zvukových barev. Návrh vychází z kombinace základních vlastností dvou existujících nástrojů, konkrétně niněry a elektrické kytary. První kapitola práce se zabývá teoretickým rozborem dané problematiky. Ve druhé kapitole jsou popsány konstrukční i funkční vlastnosti jednotlivých součástí nástroje včetně odůvodnění použití daných principů a materiálů. Ve třetí kapitole jsou popsány změny původního návrhu a postup stavby nástroje. Ve čtvrté kapitole je výsledný nástroj zhodnocen z hlediska funkčnosti a jeho vlastností. V páté kapitole jsou navrženy změny v konstrukci nástroje, které by mohly odstranit či zmírnit problémy zjištěné realizací prototypu.
The goal of this thesis is to design and construct a prototype of an experimental electromechanical musical instrument of unusual construction and a plethora of achievable timbres. The design is based on a combination of fundamental attributes of two already existing instruments, namely the hurdy-gurdy and the electric guitar. The first chapter of this thesis analyzes the theoretical background of said problematics. The second chapter describes the construction and function of individual components, including the reasoning behind the chosen principles and materials. The third chapter describes the changes from the original design and the process of building the instrument. The fourth chapter evaluates the instrument in terms of functionality and its properties. The fifth chapter proposes changes in design which could eliminate or mitigate the problems revealed by the prototype.
Description
Citation
SVĚRÁK, J. Experimentální mechanicko-elektrický strunný hudební nástroj [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Audio inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (předseda) doc. Ing. MgA. Mgr. Dan Dlouhý, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) MgA. Pavel Kunčar (člen) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-13
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky od oponenta: Jak si představujete hudební kontext případného použití nástroje? - Student odpověděl na otázku. Napadá Vás nějaké jiné možné řešení geometrie třecích elementů a strun? - Student odpověděl na otázku. Otázka od komise: Jak fungují jednotlivé přepínače na nástroji? Čím je elektronika napájena? Jak bylo vyrobeno tělo nástroje? - Student odpověděl na otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO