Materiály na bázi železa pro biodegradabilní kostní implantáty

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá biodegradabilními kostními implantáty, u kterých je kladen velký důraz nejen na dobré mechanické vlastnosti, ale také dostatečnou biokompatibilitu. V práci je rešerše literatury z oblasti fyziologie kosti, biogenních materiálů a implantátů pro lidské tělo. Práce je zaměřena na výběr vhodných materiálů pro tvorbu biogenních implantátů, které by disponovaly ideálními vlastnostmi. Je také popsána příprava jednotlivých směsí práškového železa a nanesení na vybrané nosné materiály. Vybrané vzorky byly podrobeny diferenční termické analýze, díky které lze optimalizovat proces slinování železa.
The thesis deals with biodegradable bone implants which must have good mechanical properties and also good compatibility with the human body. The thesis contains literary research in the area of bone physiology, biogenic materials and implants for the human body. The thesis focues on the selection of suitable materials for biogenic implants. It is also described the preparation of iron powder mixtures and application onto selected materials. The selected samples were subjected to thermal analysis.
Description
Citation
HRABOVSKÝ, J. Materiály na bázi železa pro biodegradabilní kostní implantáty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) Ing. Zdenka Rozsívalová (místopředseda) doc. Ing. Petr Vyroubal, Ph.D. (člen) Ing. Alexandr Otáhal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Křivík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s obsahem své bakalářské práce a odpověděl na otázky oponenta. Otázky komise: 1) Jak se materiály degradují v lidském těle? 2) Používají se podobné materiály v praxi? 3) Proti čemu byl měřen korozní potenciál?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO