Obnovitelné zdroje energie z oceánů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Obnovitelné zdroje jsou v dnešní době velmi diskutované téma především kvůli vyvstávajícím problémům v rámci ekologie a úspory energií. I přes nejvíce zastoupenou část v této oblasti vodními, větrnými a solárními elektrárnami, se tato práce zabývá méně vyvinutou formou čerpání energie pomocí obnovitelných zdrojů, a tím jsou energie z oceánů. Příbojové a přílivové technologie jsou dvěma základními možnostmi, jak efektivně získat určité množství energie. V úvodu jsou popsány jednotlivé možnosti obnovitelných zdrojů a jejich zastoupení v rámci produkce elektřiny. Především jsem se však zabývala jednotlivými typy elektráren a na jakých principech fungují. Výsledkem je shromáždění informací o využívaných metodách v oblasti oceánské energie, spolu s nejvýznamnějšími elektrárnami světa.
Renewable resources are nowadays a serious topic in terms of ecology and energy savings. Renewable resources, wave technologies, wave converters, tidal technologies, tidal power plantsThe dominant producers of clean energy are hydro, wind and solar power plants, however, this paper deals with a less covered type and that is the ocean energy. The efficient harness of energy using ocean power can be distinguished into a wave and tidal technologies. However, this paper covers the background of renewable resources and their worldwide production of electricity, as well as the function of wave and tidal power plants. The result is a summarization of information about wave and tidal converters in order to increase the awareness of this form of utilization of ocean energy.
Description
Citation
KRIŠKOVÁ, M. Obnovitelné zdroje energie z oceánů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Angličtina v elektrotechnice a informatice
Comittee
doc. PhDr. Milena Krhutová, Ph.D. (předseda) Mgr. Magdalena Šedrlová (místopředseda) prof. Ing. Vladislav Musil, CSc. (člen) Mgr. Pavel Sedláček (člen) Mgr. Miroslav Kotásek, Ph.D. (člen) Mgr. Jaromír Haupt, Ph.D. (člen) Mgr. Bc. Dagmar Šťastná (člen) Mgr. Magdalena Šedrlová (člen) prof. Ing. Jaroslav Boušek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Studentka přednesla téměř bezchybnou prezentaci své BP a zodpověděla otázku oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO