Programové vybavení pro zpracování vícerozměrných dat ze senzorů plynů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se věnuje realizaci a testování programového vybavení pro zpracování vícerozměrných dat ze senzorů plynů. Práce seznamuje čtenáře s některými metodami zpracování vícerozměrných dat. Součástí práce je popis a použití metody PCA, popis zařízení určeného k detekci zápachů nebo chutí – elektronického nosu, realizace a testování programu pro předzpracování a zpracování dat. Program pro předzpracování dat je schopen zobrazovat data ze zařízení na grafu v reálném čase a uložit je do souboru. Program pro zpracování dat umožňuje nahrát data ze souboru, snížit jejich rozměrnost a zobrazit výsledky do 2D grafu. Tento program byl otestován na jednoduchém elektronickém nosu, který obsahuje tři senzory.
This work deals with realization and testing software for processing multidimensional data from a gas sensor. This work introduces readers to some multidimensional data processing method. The part of work is a description and usage PCA method, description of the smell or taste detection device – electronic nose, realisation and testing of the program for preprocessing and processing data. Preprocessing data program can visualise data from device on the graf in real time and save it to the file. Data processing program can read data from file, decrease their dimensionality and visualize results in 2D graf. This program was tested on a simple electronic nose that contains three sensors.
Description
Citation
ALMAZOV, D. Programové vybavení pro zpracování vícerozměrných dat ze senzorů plynů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Husák, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Šteffan, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jitka Brüstlová, CSc. (člen) Ing. Vladimír Levek, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Zemánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s řešením své bakalářské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Malý počet senzorů obmedzuje identifikaci látek. Optimálni počet senzorů by měl být 8. Dále odpověděl na otázky komise: Proč je optimální počet 8 senzorů? -Ve vědeckých publikacích se často používá 8 senzorů. Aká elektrická veličina je snímaná senzorem? -Proud. Co znamená chemorezistivní senzor? -Chemická reakce způsobí změnu vodivosti.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO