Měření vibrací a rázů pro analýzu kolizních srážek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto bakalárska práca je zameraná na problematiku detekcie kolízií satelitov typu CubeSat s mikroskopickými časticami vesmírneho odpadu a meteoroidov. Cieľom práce je priblížiť metódy detekcie, popísať rôzne snímače na meranie akustickej emisie, rázov a vibrácií spôsobených kolíziou a experimentálnym porovnaním zistiť vhodnosť ich aplikácie. Práca obsahuje tiež popis vhodných spôsobov analýzy dát amplitúdovou a spektrálnou analýzou. Na záver je v práci návrh a realizácia možného spôsobu spracovania získaných dát zo snímača pomocou FPGA.
This bachelor’s thesis deals with the issue of CubeSat collision and detection with microscopic particles of space debris and meteoroids. The aim of the thesis is to approach methods of detection, to describe various sensors for measurement of acoustic emission, shock and vibrations caused by collisions and by experimental comparison determine the suitability of their application. The thesis also contains description of possible methods of data analysis using amplitude and spectral analysis. Finally, there is a suggestion and realization of a possible way of processing acquired data from a sensor using an FPGA.
Description
Citation
ANDRUŠKA, M. Měření vibrací a rázů pro analýzu kolizních srážek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Husák, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Šteffan, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jitka Brüstlová, CSc. (člen) Ing. Vladimír Levek, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Zemánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s řešením své bakalářské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Dále odpověděl na otázky komise: Jaká je funkce piezo-aktuátoru a snímače ve vaší práci? "Piezo-aktuátor vyvolá povrchové vlnění na nosníku, který simuluje konstrukci satelitu. Piezo-snímač zachytává vlnění a převádí ho na elektrickou veličinu."
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO