Bydlení v soudobém městě - architektonicko urbanistická studie využití Kohnovy cihelny v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Variabilní a flexibilní řešení mého architektonicko-urbanistického návrhu bojuje proti odsunu obyvatel do satelitních měst, pokouší se umístit kvalitní bydlení do centra města a snaží se být konceptem nadčasovým, který bude schopen reagovat na různé lidské nároky, požadavky a přání. Zástavba bude vznikat seskupením navržených rodinných domů a bytových domů do bloků. Jednotlivé domy jsou navrženy ve škále čtyř velikostí, aby uspokojili ty, jež žádají malé domy i ty, kteří hledají větší pohodlné bydlení. Různé velikosti domů mohou uspokojit jak seniory, tak mladé páry i rodiny s dětmi, což zajistí osídlení lokality lidmi všech věkových skupin a tím vznikne zdravá demografická struktura. Každý objekt je nezávislý na objektech vedlejších a stává se v bloku samostatnou jednotkou, která dává majiteli dostatek soukromí a pocit zabezpečení. Monotónnost obytných celků je minulostí, zde je možné vtisknout každému objektu jeho osobitou tvář a charakteristický výraz vlastním řešením vzhledu. Struktura bloků bude rozmanitá, bude odpovědí na konkrétní poptávku. Může vzniknout blok složený opakováním pouze jednoho typu domu nebo naopak promícháním všech typů. Každý jsme jiný, máme jiné požadavky či omezení, jež ovlivňuje výběr velikosti domu a právě to se projeví ve skladbě a struktuře každého bloku. Obyvatelé zde budou samotnými tvůrci, kteří budou svým výběrem domu utvářet vzhled celku-bloku a tím i celého prostředí. Jelikož je zde minimalizované množství společných prostor, které se převážně stávají zanedbanými, většina prostor je navržena jako plochy soukromého vlastnictví. Toto vlastnicví by mělo obyvatele vést ke kultivaci a vyloučit zanedbávání prostředí. Řešení počítá s tím, aby obytný celek nabídl prostor pro setkávání a socializaci všech věkových skupin, kteří v lokalitě bydlí. Hřiště pro maminky s dětmi, lavičky pro seniory a příjemné prostředí ke spokojenosti všech.
Interest about living in the city is increasing and people look suitable sites for newconstruction. Boundary of these good places expand into the landscape. Undeveloped areas have become valuable goods and it is important to build up the appropriate form of building with critical density, which will provide new space for living, but also contribute to raising living standards and it elevate all surrounding area. Variable and flexible solution of my architectural and urban design fights with evacuation people into urban sprawl and try put there quality housing to the city center and try to be a timeless concept,which will be able to respond to different human rights requirements and wishes. The built up area will be created by grouping the proposed houses and residential houses into blocks. Individual detached houses are designed in a range of four sizes for satisfy of people who require small houses and for people which findmore comfortable living. Different sizes of houses could satisfy both seniors and young couples and families with children and the solution ensure local settlement by people of all ages and this creates a healthy demographers structure for place.
Description
Citation
VAŠÁKOVÁ, D. Bydlení v soudobém městě - architektonicko urbanistická studie využití Kohnovy cihelny v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc.Ing.arch. Juraj Koban (předseda) doc. Ing. arch. Ivo Boháč, Ph.D. (člen) prof. Ing. arch. Jan Koutný, CSc. (člen) doc. Ing. Zdenka Lhotáková, CSc. (člen) Ing. arch. František Šmédek (člen)
Date of acceptance
2012-05-29
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO