Komunikace MikroTik a IPS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku síťových útoků a případnou ochranu před jejich následky. V teoretické části byly popsány útoky, které patří v současné době mezi nejvíce rozšířené. Především se zabývá analýzou útoků pro odepření služeb. V další části práce jsou rozebrány detekční a preventivný systémy pro monitorování síťového provozu, s důrazem na systém Suricata. V následující část slouží k seznámením se zařízeními firmy Mikrotik, která jsou využívána v praktické části práce. V praktické části je řešena komunikaci mezi detekčním systémem Suricata a routerem Mikrotik, pro zajištění mitigace DoS útoků. Komunikace je řešena formou skriptu pomocí programovacího jazyku php.
The bachelor thesis is is focused on network attack problems and possible protection against their consequencies. The theortecical part describes the attacks that are currently among the most widespread with focus on the attack of Denial of Services (DoS). The next part of the thesis deals with detection and prevention systems fornetwork traffic monitoring with emphasis on the Suricata system. The following part is about getting familiar with the Mikrotik devices that are used in the practical part of the thesis. The practical part aims to provide a solution to mitigate the DoS attack in the communication between Mikrotik router and Suricata system. The communication is solved in a script using the php programming language.
Description
Citation
GOLOVKOVA, N. Komunikace MikroTik a IPS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vlastimil Člupek, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Pokorný (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Studentka obhájila bakalářskou práci s výhradami a odpověděla na otázky členů komise a oponenta. Otázky: Proč jste zvolila jako způsob komunikace právě SSH a proč jste v práci neuvažovala jiné alternativy? Pokud je důvodem bezpečnost, Mikrotik podporuje zabezpečenou verzi API-SSL. Jaké zařízení mikrotik jste v práci používala? Proč jste použila PHP pro implementaci skriptů v práci? Popište bližší funkci skriptů vytvořených v rámci práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO