Ponava – potenciál rozvoje území

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Diplomová práce se zabývá fenoménem brownfields, které jsou dnes součástí všech postindustriálních měst. Na území Brno - Ponava představuje DOČASNÉ VYUŽITÍ, jako jeden z mnoha možných strategických přístupů, jak se dá s takovým územím nakládat. Představuje městský vývoj orientovaný na proces. Hlavním motivem návrhu je takzvaný NULOVÝ URBANISMUS. Ten za minimum vynaložených prostředků, v relativně krátkém čase a s dodržením principů trvalé udržitelnosti, přetváří bývalý fotbalový stadion za Lužánkami, v místo, ze kterého, díky spolupráci občanů a města, může vzniknout platforma pro různorodé aktivity, setkávání i možnosti ekonomického růstu. Očekávaný efekt je, že území bude fungovat jako KATALYZÁTOR a INKUBÁTOR pro další budoucí vývoj podhodnocené čtvrti. V neposlední řadě může zpětně působit , jak kulturně, tak ekonomicky, nejen ve své lokalitě, ale i v celoměstských souvislostech.
This thesis project is dealing with the phenomenon of brownfields, which nowadays are a part of every city. For the site at Brno - Ponava the proposal suggests TEMPORARY USE as one of the possible strategic approaches for handling this issue and introduces a process-oriented urban development strategy. The main theme of the design is called ZERO URBANISM. The goal is that with a minimal investment, short construction time and fulfillment of overall principals of sustainability, it is possible to change the former football stadium into a platform for social life. With cooperation from the public and the city this can become a place with various activities and have the potential for economic growth. The expected effect is that the site becomes a CATALYST and INCUBATOR for future development of the undervalued neighborhood, having a cultural and economic impact on the site as well as within the surrounding city context.
Description
Citation
SRPKOVÁ, B. Ponava – potenciál rozvoje území [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Bohumil Kováč, Ph.D. (předseda) Ing. arch. Iveta Ludvíková (člen) Ing. arch. Lea Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. arch. Martin Zedníček (člen) doc. Ing. Ivana Žabičková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-05-28
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO