Suburbanizace – mezi městem a krajinou (hledání strategie pro udržitelný rozvoj suburbií v zázemí velkého města)

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Zadání mé diplomové práce vyšlo z modulového specializovaného ateliéru Kompaktní město. Zabývá se problematikou suburbanizace - fenoménu posledních 20 let v naší zemi. Jejím smyslem je hledat kroky, které by vedli k zlepšení kvality života v nich. Stojíme tváří v tvář problému rozpínání města do krajiny na úkor zemědělské půdy. Stěhujeme se blíž přírodě a tím ji paradoxně ztrácíme. Trávíme hodiny a hodiny v dopravních prostředcích, nejčastěji osobním automobilu. Ale přichází doba, kdy se zásoby neobnovitelných zdrojů tenčí a jejich cena roste a pak možnost volby: použít auto a jet do práce do města nebo dojít pěšky do zaměstnání v místě bydliště bude velmi ceněná. Současný český venkov přestává být venkovem v pravém slova smyslu. Stává se rezidenčním zázemím blízkých měst. Lidé, kteří se stěhují na vesnici, tam většinou nejdou za prací v zemědělství. Stěhují se tam za vidinou rodinného domu se zahradou blízko přírody. Tuhle tu svoji představu tam ale nenacházejí. Realitou je velký dům, uprostřed malé parcely, která nenabízí intimní prostor. Satelitní obytné soubory jsou málokdy koncipovány ve vztahu k okolní krajině, jak je v tomu v tradiční zástavbě. Pravoúhle narýsované parcely obehnané zdmi vytvářejí ostrou hranici, která vybízí k přistavění dalšího satelitu. Práce je dělena to několika částí. V první se zabývám obecně proměnami vztahu člověka ke krajině. V druhé jsem se zaměřila na mapování suburbanizace v okolí Brna. Vybrala jsem několik městských částí i samostatných obcí, ve kterých už proces suburbanizace proběhl, nebo jím jsou nejvíce ohroženy. Tři zvolené lokality (Útěchov, Jehnice, Troubsko) jsem analyzovala detailněji a následně porovnala. V následující části jsem definovala pět oblastí, kterým je třeba věnovat pozornost při rozvoji suburbánních lokalit. Cílem všech zásahů je především minimalizovat nezbytné cesty automobilem V poslední části se věnuju konkrétně Jehnicím. Netvořím územní ani regulační plán. Definuji důležitá místa, prostory a nabízím vize, kterým směrem by se měl jejich rozvoj ubírat.
Assignment of the diploma thesis came out as a result of the module specialized studiol called Compact city, dealing with the problematics of the urban sprawl phenomenon in last 20 years in our country. The target of this thesis is to find ways leading to the improvement of life quality within such structures. We are facing the problem of the urban sprawl into the landscape to the detriment of land used for agriculture. We try to move closer to the landscape, which causes our loss of it. We spend long hours by commuting, mostly by car. The time, when the non-renewable sources of energy are getting tinner is on approach and with it the prices of oil are getting higher. Then we will have a choice: commute by car or get to the place of our job by walk. The second option will be highly appreciated. Contemporary czech countryside is loosing its original features in order of becoming residential base for nearby cities. People moving to the countryside are not searching for the job in the agriculture sector. They move there, trying to find a house with a garden in touch of the nearby landscape. Sadly, they do not find what they expect. Their reality is a big house in the middle of a small patch of land, which can not provide them with the intimate sorrounding. Such residential sites are seldom, if ever proposed in relationship towards the landscape as it was common in the case of original countryside. Right-angled properties which are provided with high fences or walls create sharp edges urging towards constructing a new such structure next to it. The thesis is devided into several parts. First part is dealing with changes in the relationship of people towards landscape. Second part is mapping the urban sprawl in sorrounding of Brno. Several parts of Brno and several municipalities, where the phenomenon of the urban sprawl is about to take place or where it took place already were chosen for this purpose. Three chosen localities (Útěchov, Jehnice, Troubsko) undergone detailed analysis and comparison. In the following section of the thesis were defined five areas, which should be monitored during the development of sub-urban localities. The aim of all proposals is to minimize necessary journeys by car. The final part of the thesis is focused on Jehnice town and country plan and spatial regulations zoning is not created. Thesis defines important places, spaces and offers visions on which direction should the development take.
Description
Citation
ŠERÁ, J. Suburbanizace – mezi městem a krajinou (hledání strategie pro udržitelný rozvoj suburbií v zázemí velkého města) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing.arch. Ľúbica Vítková, Ph.D. (předseda) Mgr. Tereza Chrástová (člen) doc. Ing. arch. Jiří Löw (člen) Ing. Petr Suchánek, Ph.D. (člen) Ing. arch. Eugen Točík (člen)
Date of acceptance
2012-05-29
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO