Měření otáček stroboskopem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá návrhem měřícího přístroje otáček, který využívá stroboskopický jev. V první části mé práci jsem prostudoval řešení problematiky měření otáček. Následně jsem napsal princip stroboskopického jevu. Samostatná kapitola je věnována průzkumu trhu stroboskopických otáčkoměrů. V praktické části je návrh vlastního stroboskopu. Stroboskop umožňuje manuální nastavování, a externí synchronizaci, fázový posuv. Elektronika je řízená pomocí mikrořadiče od firmy Atmel, zdrojem světla jsou výkonové LED diody. Oboustranná deska plošného spoje byla navržena použitím návrhového programu Eagle 6.1.0 Professional, které jsem osadil a oživil. Následovala tvorba a odladění programu pro mikrořadič, který řídí činnost celého zařízení. Po funkčnosti elektroniky bylo nutné navrhnout a sestrojit přenosnou ergonomickou krabici pro přístroj. Konečným výsledkem mé práce je funkční stroboskopický otáčkoměr v krabici společně s potřebnými elektronickými komponentami sloužících pro jeho správnou funkčnost.
This bachelor’s thesis describes the design of a rotation measuring device using stroboscopic effect. In the first part of my work I have studied the solutions to the problems of rotation measuring, followed by description of the stroboscopic effect. Individual chapter presents a market research of the commercial strobe tachometers. The practical part proposes and designs an own stroboscope. The stroboscope allows manual adjustment, external synchronization, phase shifting. Electronics is controlled by a microcontroller from Atmel, the light source are power LEDs. It was designed a two-sided circuit board by using Eagle Professional 6.1.0. The circuit board was brought to function by planting the components on it. Development continued by creating the driving program for the microcontroller. The end result of my work is functional stroboscopic tachometer in a box together with the necessary electronic components serving for its proper functioning.
Description
Citation
HORTAI, F. Měření otáček stroboskopem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Automatizační a měřicí technika
Comittee
plk. gšt. prof. Dr. Ing. Alexandr Štefek, Dr. (předseda) prof. Ing. Petr Vavřín, DrSc. (místopředseda) Ing. Marie Havlíková, Ph.D. (člen) Ing. Petr Petyovský, Ph.D. (člen) Ing. Soňa Šedivá, Ph.D. (člen) Ing. Radek Štohl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-12
Defence
Student obhájil bakalářskou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO