Zpracování MR obrazů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předmětem této bakalářské práce je seznámit se s metodami zpracování obrazů snímaných technikami nukleární magnetické rezonance. Jsou zde popsány postupné kroky při digitalizaci signálu na obrazová data. Ale při zpracovávání vzniká prakticky vždy ve snímcích rušivá složka a to především šum, který způsobuje znehodnocení obrazu. Proto je bakalářská práce dále zaměřena převážně na odstranění přítomných rušivých složek. Využívá k tomu v dnešní době hojně se rozšiřující vlnkovou transformaci, která je realizována bankou číslicových filtrů. Následná experimentální část se zabývá návrhem filtrační metody snímků z magnetické rezonance, nejvhodnějším nastavením parametrů pro vlnkovou transformaci, ukázkou rozložení snímku na mapu magnetického pole a následným porovnáváním výsledků.
The subject of this bachelor's thesis is to become familiar with the methods of processing image acquired by techniques of nuclear magnetic resonance. It describes the gradual steps in the digitizing of the signal to the image data. But in the process a disturbing component is almost always created in the image, in particular noise, which causes image devaluation. Therefore, further work is focused mainly on eliminating present disturbing components. For the noise elimination, the widely used wavelet transformation is applied, which is implemented by banks of digital filters. The experimental part of this work deals with design of MR filtering method, optimal filtering parameters setting, decomposition of images into magnetic field map, and subsequent comparison of results obtained.
Description
Citation
MRÁKAVA, P. Zpracování MR obrazů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Prokeš, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) Ing. Michal Soumar (člen) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) Ing. Jan Malý (člen)
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
Proč jste nevyzkoušel vyšší úrovně ortogonálních vlnek?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO