Data mining

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vícerozměrných dat. Jsou zavedeny tři algoritmy pro snižování dimenze dat. Pomocí metod zpracování přirozeného jazyka je ukázáno, jak manipulovat s textovými dokumenty. V praktické části je cílem zpracovat reálná data z internetového fóra. Nejprve soubor diskuzních příspěvků převedeme na numerickou reprezentaci, provedeme transformaci do dvourozměrného prostoru a vizualizujeme. Dále najdeme tématické okruhy příspěvků. V závěru porovnáme několik vybraných algoritmů na redukci dimenze.
The aim of this master’s thesis is analysis of the multidimensional data. Three dimensionality reduction algorithms are introduced. It is shown how to manipulate with text documents using basic methods of natural language processing. The goal of the practical part of the thesis is to process real-world data from the internet forum. Posted messages are transformed to the numerical representation, then to two-dimensional space and visualized. Later on, topics of the messages are discovered. In the last part, a few selected algorithms are compared.
Description
Citation
MRÁZEK, M. Data mining [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Ivana Horová, CSc. (předseda) prof. Aleksandre Lomtatidze, DrSc. (místopředseda) doc. PaedDr. Dalibor Martišek, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Petr Vašík, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Student prezentoval výsledky svojí diplomové práce na téma Data mining, která se zabývala zpracováním příspěvků z fóra a jejich rozdělení podle atributů. Následně zodpověděl na otázku oponenta týkající se zobrazení výsledků dvou různých metod. Při diskuzi položil otázky doc. Vašík týkající se gradientu diskrétní funkce, dále doc. Karpíšek rozebíral pojem divergence a neurčitých objektů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO