Parní turbína - tvorba a odvod kondenzátu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce pojednává o problematice tvorby a odvodu kondenzátu z parní turbíny Nesher Ramle během najíždění a ustáleného provozu. V úvodu práce je proveden předběžný výpočet bilančního schématu a samotné turbíny. Následuje popis a návrh systému odvodnění doplněný o výpočet průtočného množství páry clonami. Výpočet byl proveden třemi způsoby, metodikou dle S. D. Morrise, Pavelky s Kalčíkem a Ambrože, přičemž jednotlivé postupy byly mezi sebou srovnány. Stěžejní částí práce je teoretický návrh výpočtu vznikajícího kondenzátu během najíždění turbíny, které je ovlivněno jejím výchozím stavem, ze kterého je spouštěna. Proto je řešen studený, teplý a horký start. Závěr práce je věnován porovnání teoretického výpočtu s naměřenými daty a vyhodnocení dat z měření parní turbíny při ustáleném provozu na jmenovitém a polovičním výkonu. Z vyhodnocení byly získány konstanty úměrnosti, které určují procentuální přítok vody do expandéru z celkového množství vznikajícího kondenzátu v turbíně.
Master thesis is dealing with the issue of condensate creation and removal from the Nesher Ramle steam turbine during start-up and steady state. At the beginning a preliminary calculation of heat balance and the turbine itself is done. It is followed by description and design of drainage system supplemented by calculation of the steam flow through the orifices. Steam flow calculation was done via S. D. Morris, Pavelek with Kalčík and Ambrož, all three methods were compared. The main goal is the theoretical calculation of the amount of condensate created during start-up which is influenced by its initial state from which it is started. Three default states are considered, cold, warm and hot. In the last chapter the comparison of theoretical calculation with the measured data on real turbine is done and it is supported by the evaluation of the data from the measurement of the steam turbine at steady state on maximum power and half power. From the steady state analysis, percentage of water flow to expander from the total amount of condensate formed in the turbine were obtained.
Description
Citation
ZOUHAR, A. Parní turbína - tvorba a odvod kondenzátu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (předseda) prof. Ing. Stanislav Veselý, CSc. (místopředseda) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (člen) Ing. Radovan Kundera (člen) Ing. Stanislav Kubiš, CSc. (člen) Ing. Tomáš Flimel (člen) Ing. Pavel Sedlák (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Prezentace zadání, cílů a výsledků diplomové práce. Vstupní parametry a zvolená návrhová zjednodušení pro výpočet kondenzátoru. Výpočet kondenzátu pro studený start. Směšovací proces páry a vody. Analýza reálného měření. omezení pro neustálený stav a jeho závěry, Stav pro 100% výkon a pro jednotlivé datové soubory z měření. Seznámení s posudky vedoucího a oponenta. Otázky oponenta: 1. Je možné zanedbat tepelné ztráty z povrchu izolované skříně. - zodpovězeno 2. průběh škrcení v cloně. - zodpovězeno Diskuse k DP: 1. Bordnova ztráta - ztráta kinetické energie - zodpovědnost 2. Popis clony pro nakritickou rychlost. - zodpovědnost
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO