Systémové řešení pro energetické využití zdravotnických odpadů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá současnou situací nakládání se zdravotnickými odpady v České republice a dostupnými technologiemi pro zpracování těchto odpadů. V první části je věnována pozornost platné legislativě v dané oblasti, analýze současné situace na území České republiky a porovnání se situací v Evropské Unii. Druhá část práce popisuje technologie určené pro nakládání s nebezpečnými odpady produkovanými zdravotnickými zařízeními, spolu s navazujícími možnostmi využití energie vznikající při termickém zpracování těchto odpadů. V hlavní části práce je na základě zvolených vstupních parametrů navrženo komplexní systémové řešení pro energetické využití zdravotnických odpadů v modelovém regionu. V rámci této práce je navržen a popsán svozový systém odpadů, vhodná kapacita zařízení a skladba technologických aparátů pro termické zpracování odpadů a využití tepla. Pro navržené zařízení je vytvořen bilanční model, na základě kterého je dále posuzována efektivita využití energie. V závěru práce je navržené zařízení posouzeno z environmentálního, technického a ekonomického hlediska na základě odhadu investičních a provozních nákladů.
This master thesis deals with the current situation of medical waste management in the Czech Republic and available medical waste treatment methods. The first part summarises the legislation of waste treatment and contains an analysis of the current situation of medical waste management in the Czech Republic and comparison to the situation in the European Union. The second part describes medical waste treatment methods and following technologies for energy utilization when thermal treatment method is applied. In the main part of this thesis, a complex medical waste-to-energy system in a model region is designed according to the input data. The design includes description of the collecting and transportation system of the waste, capacity of the unit and suitable thermal treatment and heat utilization technology choice. A calculation model is created for the proposed unit and based on this model, an analysis on energy utilization effectivity is made. As a result of the thesis, environmental, technical and economical assessment is created based on the estimation of the investment and operating costs.
Description
Citation
HANUS, J. Systémové řešení pro energetické využití zdravotnických odpadů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (předseda) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) Ing. Martin Piskovský, Ph.D. (člen) Ing. Jan Pokorný, CSc. (člen) Ing. Zdeněk Jůza, Ph.D., MBA (člen) Ing. Dušan Hrabec, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Ucekaj, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
1. Student prezentoval svou diplomovou práci. Prezentace obsahovala následující body: - Současná situace - Vstupní parametry - Volba technologie - Energetická bilance - Utilizace tepla - Ekonomická analýza 2. Tajemník přečetl posudek a dotazy oponenta. 3. Student odpověděl na dotazy oponenta. 4. Členové komise položili dotazy k diplomové práci: Na technologickém schématu máte recykl spalin, kde spaliny vracíte za ekonomizérem zpět do komory. Je tento způsob recyklace někde použit v průmyslu? Student odpověděl na dotaz. Mohl byste zmínit, proč výroba tepla ve Vámi předkládaném zařízení v červenci klesá v rámci ročního cyklu? Student odpověděl na dotaz. Jak byste v případě křížového toku v tepelném výměníku počítal parametr delta T? Student odpověděl na dotaz. V předkládané práci máte tři varianty svozu odpadu. Můžete zmínit, zda by nebyl lepší jiný počet variant, např. z hlediska frekvence svozu? Student uspokojivě odpověděl na dotaz. 5. Student odpověděl na dotazy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO