Využití dynamického tlumiče v hydrodynamice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předkládaná diplomová práce se zabývá možností využití dynamického tlumiče v hydrodynamice. Konkrétně se jedná o posouzení vlivu dynamického tlumiče na dynamickou stabilitu tekutinové soustavy v případě, že tato soustava před instalací tlumiče vlivem samobuzeného kmitání vykazovala nestabilní chování. V práci je uveden algoritmus pro výpočet tlakových a průtokových pulzací vycházející z metody přenosových matic, dále jsou odvozeny přechodové matice pro různé varianty návrhu tlumiče. S využitím tohoto algoritmu je řešen vliv tlumiče umístěného ve stabilní a nestabilní tekutinové soustavě. Výstupem práce je software pro řešení tlakových a průtokových pulzací v soustavě se sériově řazenými hydrodynamickými prvky vytvořený v programu MATLAB.
The master thesis deals with the possibility of using dynamic damper in hydrodynamics. Specifically, the assessment of the impact of dynamic damper on the dynamic stability of the fluid system when the system exhibited unstable behaviour prior to damper installation due to self-excited vibration. In the thesis is presented the algorithm for the calculation of pressure and flow pulsations based on the transfer matrix method, the transition matrices for different damper designs variants are derived. Using the algorithm, the effect of a damper placed in a stable and unstable fluid system is solved. The output of this work is software for solution of pressure and flow pulsations in the system with serially arranged hydrodynamic elements created in the MATLAB program.
Description
Citation
VRÁNA, J. Využití dynamického tlumiče v hydrodynamice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inženýrská mechanika a biomechanika
Comittee
prof. Ing. Vladislav Laš, CSc. (předseda) doc. Ing. Luboš Náhlík, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jindřich Petruška, CSc. (člen) prof. Ing. Přemysl Janíček, DrSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Florian, CSc. (člen) prof. RNDr. Michal Kotoul, DrSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Hadaš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Návrat, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Fuis, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Kabeláč, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Zapoměl, DrSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-14
Defence
Student ve vymezeném čase prezentoval svoji závěrečnou práci. Poté byly předneseny posudky a zodpovězeny dotazy oponenta. Následně byly pokládány další otázky vztahující se k diplomové práci: Vyskytují se v práci opravdu zázněje? Volíte i poměry hmot v programu? Po zodpovězení všech dotazů bylo vystoupení hodnoceno jako výborné.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO