Absorpční oběhy v teplárenství

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem práce je představit technologii absorpčního tepelného čerpadla v různých variantách provedení. Pro vybrané provedení (jednostupňová jednotka voda-LiBr) je proveden návrh dle zadaných parametrů ve výpočtovém programu EES (engineering equation solver) a postup je detailně představen. Následuje parametrická studie zabývající se možnostmi zvyšování účinnosti. V další části práce je proveden referenční modelový návrh teplárny a na něm jsou demonstrovány možné způsoby zapojení absorpční jednotky a to včetně verze umožňující také dodávání chladu. Tyto způsoby jsou mezi sebou porovnány z technologických a ekonomických hledisek.
Goal of this thesis is to introduce technology of absorption heat pumps in various modifications. Technical design draft is created for chosen modification (single stage unit water-LiBr) and based on given parameters calculated in computing software EES (engineering equation solver) and process is explained step-by-step. Following part of thesis contains reference design draft of heat plant and this design is used to demonstrate several different options of applying absorption heat pump including version capable of providing also cooling. Those options are compared with each other from technological and economical stand point.
Description
Citation
PLEVA, O. Absorpční oběhy v teplárenství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) Ing. Pavel Milčák (místopředseda) Ing. Milan Kořista, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Miklík (člen) Ing. Pavel Skoupý (člen) Ing. Hugo Šen (člen) Ing. Tomáš Caha (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student prezentoval obhajobu svojí DP práce. Byly přečteny posudky vedoucího a oponenta a položeny otázky oponenta. Otázky oponenta byly zodpovězeny. V rozpravě k obhajobě DP byly položeny tyto otázky: - pokud by bylo vzato veškeré teplo, které jde do kondenzace, jaký by to mělo dopad (Ing. Milčák)? Otázka byla zodpovězena. - jaké je maximální výstupní teplota topné vody? A podle výrobce? (Ing. Caha) Otázka byla zodpovězena. - účinnost tepelného čerpadla, pokud dojde ke snížení zatížení čerpadla (Ing. Caha)? Otázka byla zodpovězena - jaký je regulační rozsah tepelného čerpadla (Ing. Caha)? Otázka byla zodpovězena -
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO