Vliv paliva hořáku na přenos tepla v procesních pecích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá vlivem technických plynů CO2 a N2 přítomných v palivu na průběh spalování a tvorbu emisí ve spalinách. V teoretické části práce je nastíněn stručný přehled a specifikace způsobů přenosu tepla, základních procesních spalovacích zařízení, použitých technických plynů v experimentální části a pozorovaných emisních látek. Experimentální část práce je zaměřená na testování vlivu inertních plynů o průtocích 40 mN3/h a 80 mN3/h, přidaných k průtoku zemního plynu, na vznik emisí, parametry plamene a s tím spojený předaný maximální tepelný výkon. Zkoušky probíhaly v horizontální, vodou chlazené spalovací komoře na dvou konstrukčně odlišných typech hořáků. Z vyhodnocení zkoušek vyplývá jasný vliv inertních plynů na výrazné ochlazení plamene, přičemž největšího poklesu teplot bylo dosaženo přítomností inertního CO2 v palivu. Snížení teplotních špiček plamene přispělo k výrazné redukci NOx v horkých spalinách ve všech testovaných konfiguracích.
This diploma thesis is about an influence of technical gases CO2 and N2, that are present in a fuel, over overall combustion process and a flue gas emissions. The first part of this thesis discussed issues like heat transfer, basic process combustion utilities, used technical gases in experimental part and finally description of observed pollutants. Second part of thesis describes the experiments themselves. Experiments were trying to find how selected parameters were influenced by adding 40 mN3/h or 80 mN3/h of inert gases to a flow of natural gas. Observed parameters were namely emission volumes, flame parameters and maximal heat duty. Experiments took place in horizontal water-cooled combustion chamber and were performed on two different types of burners. Evaluation of results confirmed clear connection of inert gases on temperature of flame; the biggest temperature drop was observed while inert gas CO2 was present in fuel. Lowering of temperature spikes also highly influenced presence of NOx in hot flue gas during all performed trials.
Description
Citation
JAWORSKÁ, P. Vliv paliva hořáku na přenos tepla v procesních pecích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (předseda) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Ladislav Bébar, CSc. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Oral (člen) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Hájek, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Jůza, Ph.D., MBA (člen) Ing. Jan Pokorný, CSc. (člen) Ing. Dušan Hrabec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-13
Defence
Byly zodpovězeny otázky oponenta závěrečné práce. Diskuse o rovnici přenosu tepla uvedené v práci a nedostatcích v předložené práci. Diskuse o významu výsledků práce (vliv inertních plynů na tepelný tok). Dotaz na možnosti využití výsledků práce v technické praxi. Diskuse o normálních podmínkách a podmínkách předvedeného experimentu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO