Modelování rázu při proudění plynu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Vakuování je velmi pomalý, energeticky a technologicky náročný proces. Uzavření ventilu je naopak velmi snadný a rychlý proces, který v potrubí s proudící tekutinou vyvolá ráz, který může vyvolat přetlak, nebo naopak podtlak. Cílem této práce je zjištění, jestli je možné vakuum pomocí rázu vytvořit. K tomu účelu byl vytvořen 1D model stlačitelného proudění a rázů v plynu v přímém potrubí. Následuje proměření účinků rázů v plynech v laboratoři a jejich zhodnocení. Dále je posouzen potenciál, který rázové vakuování nabízí.
Creation of vacuum is very slow, energetically and technologicaly demanding process. Closing of valve is very simple and fast process which produces pressure surges when moving cylinder of fluid is stopped. The goal of this thesis is to find out, if it is possible to combine these processes. To reach this goal, 1D model of compressible gas flow and pressure surges in direct pipeline was made. Then follows experimental measurement evaluation and assessment of potential that the technology offers.
Description
Citation
SEDLMAJER, J. Modelování rázu při proudění plynu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jan Melichar, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) doc. Ing. Simona Fialová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Florian, CSc. (člen) Ing. Jan Nevěřil (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své diplomové práce zaměřené na problematiku modelování rázu při proudění plynu. V následne diskusi student odpověděl na všechny otázky oponenta i jednotlivých členů komise k všeobecné spokojenosti tazatelů. Předseda poděkoval studentovi za obhajobu práce a tuto část SZZ ukončil.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO