Ověření vlivu geometrie na dynamické vlastnosti ponořeného tělesa

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Ponořením tělesa do kapaliny vznikají přídavné účinky, se kterými je nutno počítat při návrhu strojů. Přídavné účinky od kapaliny mají vliv na dynamické vlastnosti tělesa. V této práci je vyšetřován pokles vlastních frekvencí a nárůst poměrného útlumu při postupném ponořování tělesa do kapaliny. Diplomová práce je založena na experimentu, který je proveden na sérii součástí ploché pásové oceli různých šířek. Vyšetřeny jsou první tři ohybové a první tři torzní tvary kmitu volně zavěšené součásti. Důraz je kladen na vliv šířky součásti. V další fázi experimentu je vyšetřen vliv blízkosti pevné stěny na dynamické vlastnosti vetknutého tělesa. Dále je provedeno určení přídavné hustoty od kapaliny pomocí modální analýzy s využitím softwaru ANSYS.
Immersion of the body into the fluid creates additional effects which must be considered when designing the machines. Additional effects from the fluid influence the dynamic properties of the body. In this work the decrease of the natural frequency and the increase of the damping ratio during the gradual immersion of the body into the fluid are investigated. Diploma thesis is based on an experiment, which is performed on a series of flat strip steel components of various widths. The first three bending and first three torsion shapes of the free-hanging body are examined. Emphasis is placed on the influence of part width. In the next phase of the experiment, the influence of the proximity of the solid wall to the dynamic properties of the cantilever beam is examined. Further, the determination of the added density from the fluid is performed by modal analysis using the ANSYS software.
Description
Citation
ČERNÝ, T. Ověření vlivu geometrie na dynamické vlastnosti ponořeného tělesa [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jan Melichar, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Skoták, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Franc, Ph.D. (člen) RNDr. Milan Sedlář, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Student seznámil komisi s diplomovou prací na téma Ověření vlivu geometrie na dynamické vlastnosti ponořeného tělesa. Nejprve definoval současný stav řešení a osvětlil postup řešení spočívající v modální analýze a rozkmitání tělesa. Posléze popsal experiment v malé a velké nádrži. Experiment ověřil pomocí strukturálního řešiče. Nalezl souhlasné body s uzlovými body tvarů kmitů a poklesy vlastní frekvence. Odlišil také vliv vetknutí a blízkost stěny. Rovněž stanovil přídavnou hustotu pomocí strukturálního řešiče. V dotazech vysvětlil jakým způsobem byla provedena modální analýza? A dále jak bude vztahů z práce využito pro stanovení přídavné hustoty kapaliny? Komisí byl dotazován na opakování experimentu s ohledem na rozkmitání některých výsledných závislostí. Osvětlil pozici snímače zrychlení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO