Inhibice nebezpečných látek v alumináto-silikátových systémech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Schopnost alumináto-silikátových systémů imobilizovat nebezpečné látky je zkoumána od 90. let 20. století. Cílem této práce je vyvinout alumináto-silikátový systém (matrici) se schopností inhibovat nebezpečné látky (těžké kovy) za použití sekundárních surovin. Schopnost matrice inhibovat těžké kovy byla stanovena na základě vyluhovacích testů založených na vyhlášce 294/2005 Sb. Koncentrace prvků ve výluzích byly stanoveny pomocí ICP-MS. Výsledný alumináto-silikátový systém se skládal z vysokoteplotního popílku a vysokopecní strusky aktivovaných pomocí směsi alkalických aktivátorů (hydroxid a vodní sklo). Vytvořené matrice byly charakterizovány pomocí vhodných analytických metod (XRD, SEM, FT-IR, DTA-TGA-EGA). Následně byl pomocí stejných metod popsán způsob, jakým se vybrané prvky (Ba, Cu, Pb) imobilizují v připravených systémech.
The ability of alumino-silicate systems to immobilize hazardous compounds has been investigated since 1990s. The aim of this work is to develope alumino-silicate system (matrix) based on industrial waste products with ability to immobilize hazardous compounds (heavy metals). This ability of the matrix was confirmed by leaching tests based on the law 294/2005 Sb. Concentration of heavy metals in leachates was determined by ICP-MS method. Alumino-silicate system prepared in this work consists of high-temperature fly ash and blast furnace slag activated by mixture of alkaline activators (hydroxide and water glass). Matrixes were characterized by suitable analytic methods (XRD, SEM, FT-IR, DTA-TGA-EGA). The same analytic methods were used to describe the mechanism of immobilization of selected elements (Ba, Cu, Pb) in prepared systems.
Description
Citation
KOPLÍK, J. Inhibice nebezpečných látek v alumináto-silikátových systémech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Stanislav Nešpůrek, DrSc. (předseda) prof. RNDr. Pavol Šajgalík, DrSc. (člen) prof. Dr. Ing. Martin Palou (člen) doc. Ing. Ján Majling, CSc. (člen) doc. RNDr. František Škvára, DrSc., oponent (člen) prof. RNDr. Pavla Rovnaníková, CSc., oponent (člen)
Date of acceptance
2012-04-20
Defence
Na základě řádné omluvy prof. Nešpůrka byl předsedou komise dojmenován prof. Šajgalík. Předseda komise představil doktoranda a předal mu slovo. Následovala podrobná powerpointová prezentace. V druhé části dva oponenti přečetli posudky, z nichž oba byly kladné a doporučovaly práci k obhajobě. Byly položeny následující dotazy: Jaký je rozdíl mezi alkalicky aktivovaným aluminosilikátem a geopolymerem? V práci je uvedeno, že další využití vyvinutých matric je využití jako stavebního materiálu. Co by musel tento materiál splňovat? Na kolika zkušebních tělesech autor stanovil mechanické vlastnosti? Jaká je metoda na stanovení hydroxidu vápenatého. Jaké jsou metody stanovení pucolánové aktivity? Další dotazy jsou uvedeny na dotazních lístcích, které jsou archivovány.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO