Distribuční soustava Kypru - realizovatelnost obnovitelných zdrojů a přenos energie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Ještě před několika desítkami let si jen málo lidí dokázalo představit, že se fotovoltaické, solárně termální nebo jiné elektrárny založené na obnovitelných zdrojích, stanou skutečností. Dnes se lidé z celého světa naopak snaží co nejvíce využívat všech možných dostupných zdrojů. Využití slunečního záření jako zdroje energie se nejdřív prosadila pouze u malých zařízení jako jsou kalkulačky za účelem dobíjení baterie, ale nyní jsme schopni vyrobenou energií ze slunce zásobovat obyvatele celého světa. Samozřejmě není možné zásobovat domácnosti a firmy pouze z produktů obnovitelných zdrojů energie. Proto je snaha využívat klasickou výrobu energie zároveň s ostatními zdroji energie. Základními komponenty fotovoltaické či solárně termální elektrárny jsou panely. Panely jsou vyráběny z různých materiálů v různých tvarech a rozměrech. Při výrobě se hledí kromě výsledné účinnosti i na náklady s výrobou spojené. Pro fotovoltaickou i solárně termální elektrárnu je zapotřebí dostatečný sluneční svit. Slunce má největší intenzitu na jihu naší planety. Proto je snaha budovat velké množství těchto elektráren právě ve státech s větší intenzitou slunečního svitu. Jedním z nich je právě i Kypr.
Until a few decades ago few people could imagine that the photovoltaic, solar thermal and other power based on renewable resources, will become a reality. Today people from all over the world on the contrary try at full blast derive benefit from of all possible available source. Using sunlight as a source of energy is first enforced only for small devices such as calculators for charging the battery, but now we are able to produced energy from the sun to supply people around the world. Of course it is not possible supply consumer sector plus firm only from performances renewable power supply. Therefore endeavour is derive benefit from classical energy production at the same time with others power supply. The basic components of photovoltaic and solar thermal power are panels. The panels are made of different materials in different shapes and sizes. During production, the resulting effect looks in addition to costs associated with production. For photovoltaic and solar thermal power plant requires sufficient sunlight. The sunshine has biggest intensity on south of ours planets. Therefore endeavour is build lump these power station just in stand with bigger intensity sunshine. One of them is just Cyprus, too.
Description
Citation
ŠIMONOVÁ, L. Distribuční soustava Kypru - realizovatelnost obnovitelných zdrojů a přenos energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Jiří Vondrák, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. (místopředseda) Ing. František Kalouda, CSc., MBA (člen) doc. Ing. Marie Sedlaříková, CSc. (člen) Ing. Jiří Špinka (člen)
Date of acceptance
2011-06-07
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Jak se jmenuje oblast na PN přechodu? Jaké jsou na Kypru dotace? Jaká je cena za kWh?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO