Rodinná tradice

Abstract
Hlavním cílem této bakalářské práce bylo navázání na rodinnou tradici, která je zaměřena na tvorbu nábytku. Hlavním tématem se stal Toaletní stolek se sedačkou, který navrhla Petronila Šmerdová v roce 1990. Konečným úkolem se stalo vytvoření nového toaletního stolku, který je inspirovaný předchozím dílem. Součástí práce bude i historická dokumentace. Tento kus nábytku jsem si vybrala z důvodu jeho originálního, intimního vzhledu a jeho designu, který je čistý a jednoduchý. Zároveň mi její práce byla vždy velmi blízka díky jejímu citlivému přístupu k materiálům, barvám a kompozicím. Tento kus nábytku byl oceněn a vystavován, dále byl v roce 1992 zapsán na Federální úřad pro vynálezy. Její toaletní stolek je charakteristický kruhovým půdorysem, odkladní plocha je také kruhová a opatřena zásuvkou a kruhovým zrcadlem. Pracovní plocha a podstava je spojena půlkruhovými segmenty se zásuvkami. Sedačka je charakteristická také kruhovým půdorysem a má výrazně zesílený sedák. Hlavním důvodem pro zapsání práce na Federální úřad pro vynálezy bylo tvarové zpracování s výraznými detaily.
The main themes is cosmetic table. My grand mother made this future in 1990, when she worked in Vývoj nábytkářského průmyslu Brno. It is on circle platform and all of them is situated in circle. My design react on her table. My table has geometry shape and storage space is like open box on all of table place.
Description
Citation
ŠMERDOVÁ, V. Rodinná tradice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Design
Comittee
doc. MgA. Mikuláš Macháček (předseda) MgA. Tereza Hejmová (člen) Mgr. Tomáš Javůrek, DiS. (člen) MgA. Jan Brož (člen) MgA. Petr Štěpán (člen) MgA. Ivars Gravlejs, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
Defence
Studentka představila na úvod projekt navazující na tradici rodinné nábytkářské firmy – jako bakalářskou práci zpracovala toaletní stolek se židličkou. Následně byly přečteny posudky vedoucího a oponenta. V následné diskuzi se řešila variabilita produktu a jeho údržba (čištění), kdy zazněly argumenty pro i proti. Byl vznesen dotaz na finanční náročnost, respektive prodejní ceny, která se dle studentky pohybuje stejně jako u konkurence. Výrobek je nicméně ve fázi prototypu, který potřebuje dořešit detaily. Po diskuzi byla obhajoba ukončena.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO