Moderní CNC obráběcí stroje a jejich vývoj

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na počátky obráběcích NC a CNC strojů z pohledu historických letopočtů, kde jsou zařazeny i všeobecné informace a konstrukce nejznámějších těchto strojů z historie. Dále je zachycen jejich další vývoj včetně výrobců řídicích systémů a jejich stručné historie a zmínka o výrobě těchto strojů z pohledu České republiky. Částí práce je i rozdělení současných CNC strojů dle typu obráběných výrobků i použité technologie současně se vzorovou ukázkou 2 vybraných CNC strojů. Je provedeno rozdělení sortimentu obráběných součástí na CNC strojích a zhodnocení používání CNC strojů ve výrobě. Zde jsou uvedeny výhody CNC strojů, jejich příslušenství a vytvořen vzorový NC program včetně výkresu smyšleného výrobku. Diskuze se pak zabývá současnými technologiemi v průmyslu, logistice i stavebnictví a zhodnocením současného stavu a pokusem o predikci budoucího vývoje.
The bachelor thesis is focused on the beginnings of NC and CNC machines from the perspective of historical years, where are included also general information and construction of the most famous machines from history. Also there is their further development, including control system manufacturers and their brief history. The mention of the production of these machines from the perspective of the Czech Republic is included. Part of the thesis is also the division of the current CNC machines according to the type of machined products and the technology together with a sample of 2 selected CNC machines. There is a division of CNC machined parts and evaluation of the use of CNC machines in production. There are the advantages of CNC machines, their accessories and a simple NC program including a product drawing. In discussion there are current technologies in industry, logistics and construction, as well as the current state and attempts to predict future developments.
Description
Citation
VAŠÍKOVÁ, S. Moderní CNC obráběcí stroje a jejich vývoj [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (předseda) prof. Ing. Robert Čep, Ph.D. (místopředseda) Ing. Kateřina Mouralová, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Fiala, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Bach, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Pokorný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-13
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. V tabulce na str. 26 máte uvedeny rozsahy řezných rychlostí pro vysokorychlostní obrábění. Jaké jsou běžné rozsahy řezných rychlostí pro dané materiály v tabulce pro nástroje ze slinutých karbidů? 2. V kapitole Diskuze na str. 35 se zmiňujete o tzv.kolaborujících robotech. Můžete jejich činnost blíže vysvětlit? 3. Četla jste název svoji práce? Proč jste nám neřekla více o moderních CNC strojích? 4. Jaký je princip vývoje CNC? 5. Co znamená zkratka CNC? 6. Jaké je základní rozdělení CNC strojů? 7. Víte, co je to CNC 2D nebo 5D? 8. Jak se vytvoří ISO kód pokud nemáme k dispozici stroj? 9. Co dělám s daty s CAD systému, pokud chci vytvořit ISO program? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO